Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че страната му ще прекрати незабавно своите ядрени и ракетни опити, и каза, че очаква с нетърпение да се срещне с него, предадоха световните агенции.

"Северна Корея се съгласи да прекрати всички Ядрени Опити и да затвори важен обект за (ядрени) опити. Това е много добра новина за Северна Корея и за Света - голям напредък! Очаквам с нетърпение нашата Среща на върха", написа Тръмп в Туитър.

Още по темата

Япония обаче смята, че сега не е времето да бъде отслабван натискът върху Северна Корея, въпреки че тя обяви, че прекратява ядрените опити и изстрелваният на балистични ракети. Това каза японският министър на отбраната Ицунори Онодера, който е на посещение във Вашингтон. Онодера призова международната общност да не отслабва натиска върху Северна Корея.

Япония е недоволна от поетия от Севера ангажимент, каза той, цитиран от Франс прес. Онодера посочи, че Пхенян не е споменал да се отказва от своите балистични ракети с малък и среден обсег.

Северна Корея трябва да се денуклеаризира напълно до 2020 г. Необходимо е този процес да бъде необратим и контролируем, заяви японският министър на външните работи Таро Коно, цитиран от ТАСС.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе определи отказа на Северна Корея от ядрени опити като положителна стъпка.
В същото време той отбеляза, че японската позиция по въпроса не се е променила и че Токио запазва тясното си взаимодействие с Вашингтон и Сеул по проблема със севернокорейските ядрени и ракетни програми.

Южна Корея също приветства решението на Севера да затвори ядрения си полигон и да прекрати всички опити с ракети, предаде Ройтерс, като цитира изявление на канцеларията на президента Мун Дже-ин.
Това е "значителен напредък" към превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, пише в комюникето.

Решението "също така ще допринесе за създаване на една много положителна обстановка за успеха на предстоящите срещи на върха (между Северна и Южна Корея, както и между Северна и САЩ)", каза канцеларията на южнокорейския президент. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase