Снимка: БТА

Матео Месина Денаро, италиански супербос на мафията, известен с бруталността и увлечението си по начина на живот на хайлайфа, е един от най-неуловимите престъпници, който от години е на челно място в списъка на най-издирваните лица.

Той се укри през 1993 г., докато беше на почивка в морския курорт Форте деи Марми в Тоскана. Съден беше задочно за десетки убийства и се говори, че или е оглавил сицилианската мафия Коза ностра, или е избягал в чужбина, или и двете.

"Мога да напълня цяло гробище с хората, които съм убил", казват се хвалел често Месина Денаро.

Според Джакомо ди Джироламо, автор на биография на Месина Денаро, озаглавена "Невидимият", мафиотът е извършил първото си убийство на 20-годишна възраст. До 1996 г. е убил или се е опитал да убие 61 души. После броенето спира поради липса на информация за следващите години, пише ДПА.

Докато се укрива, Месина Денаро получава няколко доживотни присъди, включително за участието си в смъртоносните бомбени кампании през 1993 г. в Милано, Рим и Флоренция, и за отвличането, убийството и разтварянето в киселина на трупа на тинейджър - син на мафиот издайник.

Години наред Месина Денаро не е просто призрак: той е защитен от традиционната "омерта" - мафиотската етика на мълчанието. Полицията разчита на компютърно състарени снимки, за да се ориентира как може да изглежда той днес.

Роден в Кастелветрано, Западна Сицилия, на 26 април 1962 г., в солидно мафиотско семейство, мафиотът прекарва младите си години, тичайки по жени, винаги готов да се изфука с дизайнерските си дрехи, златни часовници и бързи коли, докато събира опит в организираната престъпност.

Обикновено носи тъмни авиаторски очила Рей-Бан, най-вече за да крие кривогледството си, предизвикано от късогледство. Известен е с прякора си Слабия или Диаболика - джентълмен крадец от италианска поредица комикси.

Предполага се, че Месина Денаро продължава да живее в лукс, за разлика от по-старото поколение мафиоти, които смятаха, че истинската власт не бива да се излага на показ.

Въпреки това той запази традицията за използване на "пицини" - малки хартиени бележки, написани с шифър, за да управлява голямата си престъпна империя.

Продължи и лудешкия си живот на плейбой, стана баща на дъщеря и син от две различни жени. Неговият биограф Ди Джироламо писа, че той обича да прекарва свободното си време с видеоигри или четене и съжалява, че не е завършил училище и не е следвал.

Влиянието на Месина Денаро в Коза ностра нарасна, след като легендарните босове на мафията Тото Риина и Бернардо Провенцано бяха арестувани през 1993 г. и 2006 г. Но не е ясно дали ги е наследил като "бос на босовете".

През 2015 г. тогавашният вътрешен министър Анджелино Алфано го нарече "номер едно в Коза ностра". Но през 2014 г. Риина беше подслушан и записан в затвора да прави язвителни забележки за бившето си протеже, подклаждайки съмнения за предполагаемия му ръководен статут.

Риина изглеждаше разочарован от това, че Месина Денаро не обича зрелищните убийства, а предпочита тихо да прави пари, като навлиза в законни сектори на бизнеса като супермаркети и медицински клиники, както и в строителството на ветрогенератори.

Бившият бос, организирал най-кървавите акции на Коза ностра през 80-те и 90-те години, нарече вятърните турбини на Месина Денаро "стълбове с улични лампи" и добави: "Този господин Месина, този беглец, който прави. . . улични лампи: може да си напъха тези стълбове в задника!".

В годишния си доклад за 2017 г. италианската агенция за борба с мафията каза, че Коза ностра страда от вакуум в ръководството, но посочи, че Месина Денаро ще е единственият човек, който ще е в състояние да го запълни и че залавянето му е "абсолютен приоритет".

От 2009 г. насам полицията постепенно затяга примката, като арестува над 100 негови роднини или помощници, сред които брат му и сестра му, и конфискува рекордните 1,3 милиарда евро от бизнесмен с ферма за ветрогенератори, който действаше като негово подставено лице.

Остава неясно обаче защо е нужно толкова много време за залавянето му.

През 2015 г. главният прокурор на Палермо Франческо Ло Вои каза пред парламентарната комисия за борба с мафията, че Месина Денаро "непременно има" приятели на високи постове, включително в политиката.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase