Доставчиците на ток поискаха увеличение на ценита за бита с между 8 и 20%, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо поскъпване е поискал доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ с над 20%.

Опозицията видя връзка между сделката за най-голямото енергодружество у нас и евентуалния скок в цената. Фирмата на Гинка Върбакова обаче отрича.

От дружеството са категорични, че сделката с Чехия остава в сила, въпреки изненадващото оттегляне на България.

Гинка Върбакова е успяла да премине всички проверки и да докаже, че има капитал. Сега на ход са банките. Те обаче чакат одобрението на регулаторите.

"На един основен въпрос комисията не намери отговор и по мое лично мнение нямаше и желание да го направи. Става въпрос за това да бъдат проверени капиталите, които стоят зад сделката - кои са банките, откъде идва финансирането, какви са гаранциите и обезпеченията", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът и политик Мартин Димитров.

По думите му всичко това е необходимо да се изясни, защото се явява критична структура, която пък от своя страна е част от националната сигурност на страната ни.

"Не можем да позволим подобна сделка да се реализира без да имаме отговорите и фактологията", категоричен бе Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев обясни, че сделката за ЧЕЗ не играе никаква роля по отношение на ценообразуването. Тъй като не била финализирана все още вдигането на цените нямало общо с бъдещите собственици на дружеството и техните интереси.

"Колкото по-сложен е един процес, толкова по-прости трябва да са решенията. Ако държавата не се намесва, когато банката плати, това би означавало, че парите са чисти и има достатъчно сериозни гаранции. По друг начин обаче стои въпросът във връзка със собствения капитал. Оказа се обаче, че държавата разполага с достатъчно инструменти, с които да гарантира стабилността на управлението", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase