Общ преглед

Само след 2 дни Куба ще трябва да отвори нова страница в историята си. И то каква – за първи път от близо 60 години, след ерата на Фидел Кастро, починал през 2016 г., и на брат му Раул Кастро, президентството на островната държава ще се поеме човек, който не е хванал оръжията по време на революцията през 1959 г.

Още по темата

Името му ще стане известно на 19 април, като датата не е избрана случайно - тогава се навършват 57 години от победата в Залива на прасетата, възприемана в Куба като "първото поражение за империализма на янките в Латинска Америка".

От революцията през 1959 г. Куба е преживяла де факто само една смяна на ръководството. През 2006 г., заради болест, Фидел Кастро предаде щафетата на по-малкия си брат след 40 години еднолична власт.

Легендарният Фидел почина в края на 2016 г., а сега 86-годишният Раул ще отстъпи поне официално мястото си на представител на новото поколение.

И макар че името на наследника на Кастро още не е потвърдено, отсега е сигурно, че неговото родословие няма да е толкова престижно и велико, колкото на знаменитите му предшественици. И за първи път от десетилетия кубинският президент няма да се казва Кастро и няма да е от историческото поколение на революцията от 1959 г.

В следващата галерия ви предлагаме да видите уникални архивни кадри от управлението на братята Кастро в Куба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар