Снимка: архив, Reuters

Светкавичният възход на принц Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия от 2015 г. бе белязан от желание за реформи, зад които се крие желязна ръка.

Баща му, 82-годишният крал Салман, следи почти всички негови начинания и на 32 години този, когото наричат МБС, безспорно е силният човек в кралството.

Престолонаследникът си е поставил за задача да преструктурира икономиката, която е силно зависима от петрола, и да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма.

Той не се поколеба да нареди стотици арести в религиозните, интелектуалните, икономическите среди и дори в самото кралско семейство, мерки, определени като "модернизация на авторитаризма" от експерта по Саудитска Арабия Стефан Лакроа, пише Франс прес.

Роден на 31 август 1985 г., този мъж с черна брада и наченки на оплешивяване работи по 16 часа на ден и казва, че майка му го е възпитала строго.

"Това е интелектуална машина, той наистина е в стратегията", казва западен мениджър. Той е "понякога импулсивен" и "се пали", когато представя проектите си, добавя западният специалист.

Силен реформатор, принцът не подкрепя полигамията в страната си.

Мохамед бин Салман вече започна няколко проекта за реформи, които са най-голямото културно и икономическо събитие в съвременната история на петролната монархия в Персийския залив, където половината от общо 31 млн. жители са под 25-годишна възраст.

Той обеща "модерна и толерантна" Саудитска Арабия, която къса с образа на държава, смятана отдавна за износител на радикален ислям.

Огромна власт

Това реформаторско виждане вече започна да се реализира: жените получиха правото да шофират от началото на юни 2018 г. Саудитските жени празнуваха националния празник заедно с мъжете и вече могат да ходят на футболни мачове.

Акцент беше поставен и върху развлеченията с първите западни концерти и предстоящото отваряне на киносалони.

Принцът показа, че може да действа брутално срещу онези, които му се противопоставят, отбелязват експерти.

На 21 юни 2017 г. с помощта на баща си той отстрани братовчед си принц Мохамед бин Найеф, влиятелен министър на вътрешните работи, и зае мястото му като наследник на трона.

През ноември 2017 г., след създаването на "антикорупционна комисия", която престолонаследникът оглави, бяха арестувани около 200 души (принцове, министри, бивши министри, бизнесмени) в рамките на безпрецедентна чистка.

През септември 2017 г. на прицел бяха антиамерикански духовници и интелектуалци.

Мохамед бин Салман успя да спечели "огромна сила и влияние за много кратко време", каза Фредрик Уийри от института "Карнеги индаумънт" във Вашингтон.

Преди да бъде определен за престолонаследник, от 2015 г. по титла той беше заместник на престолонаследника и в това си качество спонсорира плана "Визия 2030" за разнообразяване на икономиката.

Тази програма, обявена по време на икономическа криза, преодоля едно от табутата, като предложи продажбата на фондовия пазар на 5 процента от саудитския държавен петролен гигант Aramco и създаването на суверенен фонд от 2 000 млрд. долара - най-големия в света.

Тръмп цени МБС

Освен че е престолонаследник, принцът е заемал постовете зам.-министър-председател, министър на отбраната, специален съветник на владетеля и преди всичко е председател на съвета по икономически въпроси и развитие, който надзирава компанията "Арамко" - най-голямата за производство на петрол в света.

Мохамед бин Салман ръководеше саудитската военна намеса в Йемен срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран - големият съперник на Саудитска Арабия.

През последните години Рияд възприе по-настъпателна външна политика и не се поколеба да се "опъне" на американския си съюзник по времето на Барак Обама, особено за Сирия и Иран. Идването на Доналд Тръмп в Белия дом беше повратен момент, а сегашният президент не пести похвалите си за МБС.

Друг знак за възприетата нова политика е челният сблъсък с Катар, изолиран през 2017 г. от Рияд и някои от съюзниците му, които го обвиняват в подкрепата на "терористични" групировки и го упрекват за сближаването му с Иран.

Завършил право в университета "Крал Сауд", МБС е баща на две момчета и две момичета.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase