Снимка: Монитор

МВР пусна част от снимките на издирваните лица в социалната мрежа Facebook. Фотосите на малко над 60 души с влезли в сила присъди се появиха в интернет и бяха споделени над 3 хил. пъти.

Фотографиите обаче породиха различни емоции. Много хора в коментарите си похвалиха "Национална полиция", чиято инициатива е публикуването. Други обаче бяха недоволни от факта, че са виждали издирваните в квартала си, но полицията така и не ги е заловила.

"Оставили сме контакт. Всеки, който забележи лицата, трябва да звъни на тел. 112", обясниха от вътрешното ведомство. Оттам обаче не съобщиха колко сигнала са получили след публикуването на снимките, тъй като всяко обаждане се прехвърляло към областната дирекция, която издирва престъпниците.

"Правим го, за да могат хората да са спокойни. Да знаят кои са престъпниците сред тях", казаха пък пред "Монитор" от "Национална полиция" и допълниха, че от началото на годината са заловили над 140 лица, обявени за издирване след влезли в сила присъди.

120 пък са били обявените за търсене. Част от спипаните обаче били от миналата година лица, които са търсени с постановления на съда за излежаване на наказанията си.

Голям процент от публикуваните апаши били търсени заради кражби, за които са получили осъдителни присъди. Някои били в чужбина, а други пребивавали у нас и активно се търсели от МВР.

Много потребители на социалните мрежи изразиха недоволството си относно инициативата на полицията, тъй като редовно засичали издирваните в кварталите си. Някои от тях играели редовно в залите за залагания, други били таксиметрови шофьори, а трети били засичани да пазаруват зеленчуци на местните пазари.

Появиха се дори и данни за издирвани, чиито снимки се виждат във Facebook, които все пак излежават присъдите си в килията.

Един от потребителите на социалната мрежа Христомир Димитров, който се предполага, че е служител в Министерството на правосъдието, разказва, че едно от лицата на снимките Сергей Ангелов Николов от град Харманли в момента излежава присъда в затвора.

"Сега е в ЗО "Черна гора" към затвора - Стара Загора, и по-конкретно в килия номер 14. Не зная защо се получава така, но за втори път намирам при нас някой, който е пуснат за издирване", обяснява Димитров. Той е подкрепян от свои колеги, които разказват, че други лица от снимките в момента излежават наказанията си.

"Проблемът с МВР е, че никой не търси лицата, обявени за издирване. Те просто се въвеждат в една система и при евентуална проверка на личните им документи се оказва, че са обявени за издирване. Едва тогава се задържат", обясниха ръководни кадри от вътрешното ведомство.

Сред публикуваните за издирване от МВР осъдени лица се оказа и снимката на гръцкия студент в Пловдив Христос Боскос, който на 19 май 2014 г. помля ученичката Кари Матеева на автобусна спирка. След проверка обаче се оказа, че фотосът му е публикуван във фейсбук страницата на СДВР погрешка. Малко по-късно през деня снимката на гърка бе свалена от социалната мрежа.

Друг пък – Красимир Тончев, сам коментира снимката си. Казва, че е осъден за шофьорска книжка и не се притеснявал. Дори си е публикувал актуална снимка и е оставил телефон на страницата на СДВР.

Под друга снимка на издирван потребител е написал: "Този съм го засичал по казината, ама те всички такива си приличат. А друг допълва: "Води едно вечерно ток шоу по bTV от 22:30"

И още под същата снимка: "Пиер Луджи Колина какво прави тук?"

Читателите дават и предложения под снимките: "Пишете им поне историите да ги знаем, кви хора са, що са, може ли да се разчита на тях и т.н."

Акцията на СДВР може да се окаже и полезна. Под доста от снимките има информация за издирваните - кои са, с какво са се занимавали, къде са сега. Остава родната полиция да провери данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase