Снимка: "Монитор"

През 2003 г. зад църква в пустинята Атакама, Чили, е открит миниатюрен 15-сантиметров скелет с конусовидна глава като на извънземно. Находката предизвиква международно вълнение, като не липсват предположения за посещение на пришълци от друг свят.

Учените още преди отхвърлиха идеята за чуждоземен произход на мумифицираните останки. Сега авторите на пълен генетичен анализ потвърждават, че скелетът е на новородено момиченце с редки мутации и костни деформации, съобщи АФП, предаде "Монитор".

Анализът на мумифицирания скелет, наречен "Ата", е публикуван в сп. "Genome Research". Данните разкриват многобройни мутации в гени, свързани с нанизъм (изоставане в растежа), с костни малформации като сколиоза или дислокация и с преждевременно стареене.

Експертите преди допуснаха, че скелетът е на индивид на възраст между шест и осем години.

Пълният генетичен анализ, базиран върху извлечена от костен мозък ДНК, показва, че скелетът е на новородено от женски пол - мъртвородено или починало непосредствено след раждането, съобщава ръководителят на изследователския екип и микробиолог от Станфордския университет в Калифорния Гари Нолан.

Освен конусовидната форма на главата, породила догадки за извънземния произход на скелета, при Ата беше открита още една необичайна характеристика - наличието на 10 чифта ребра, вместо обичайните 12.

Генетичният анализ разкрива още, че момиченцето произлиза от чилийския остров Чилое.

Предвид, че част от идентифицираните мутации са познати на науката, а други - не, изследването може да помогне за по-доброто разбиране на костните заболявания и съответно в търсенето на нови методи за лечението им.

Гари Нолан отбелязва, че е желателно скелетът - собственост на частен испански колекционер, да бъде върнат на Чили.

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 години

не знам какво са изследвали тия учени но не могат да ме убедят че това е скелет на човешко същество , пълна боза

36

Анонимна

преди 2 години

Ние хората, сме най-красивите от други цивилизации-извънземни.Но за съжаление НАЙ-ГЛУПАВИ и НАЙ-НЕРАЗУМНИ СЪЩЕСТВА!!!! Много неща не знаем за Галактиките и МЪДРОСТТА на ВСЕЛЕНАТА!!!

35

Анонимен

преди 2 години

Това е скелет на грей. Грейовете са сиви извънземни с големи черни очи. Не ги пипайте ще се опарите. Те могат да дишат радияция да оцелеят в такава атмосфера. Играли сте Metro 2033 и Last Light знаете за тъмните те излеждат точно като тях особено малкия тъмен в Last Light. Дори в игрите има истина чух че в Арена 51 не крият труповете на грейовете а във Сектор 4 , S4 там са извънземните.