Reuters, архив

Куба избира 605 членове на Националното събрание на народната власт (парламента). Изборният процес се очертава без изненади, тъй като има толкова кандидати, колкото са местата в парламента, предаде Франс прес.

Интересната подробност е, че сред тях ще бъде приемникът на Раул Кастро, който ще го наследи на лидерския пост през април.

Още от сега е известно, че за първи път от близо 60 години, след ерата на Фидел Кастро, починал през 2016 г., и на Раул Кастро, президентството на островната държава ще се поеме човек, който не е хванал оръжията по време на революцията през 1959 г. Името му ще стане известно на 19 април. Датата не е избрана случайно - тогава се навършват 57 години от победата в Залива на прасетата, възприемана в Куба като "първото поражение за империализма на янките в Латинска Америка".

Кандидатите за депутати са подбрани щателно от Кубинската комунистическа партия. Те могат да бъдат нейни членове или да не членуват в нея, а да бъдат излъчени от синдикални организации или студентски структури, близки до правителството. Повече от половината от кандидатите - 322 - са жени.

След изборите парламентът ще определи състава на Държавния съвет от 31 души, които ще изберат сред членовете на съвета новия кубински президент. Според анализатори, но и според обикновени кубинци, това ще е Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент.

Диас-Канел, който е чист продукт на Кубинската комунистическа партия, още миналата есен пое ангажимента за приемственост и каза, че в Куба винаги ще има президент, който ще защитава революцията. Диас-Канел е роден след революцията и не е част от историческите й фигури, отбелязва Франс прес.

Осем милиона кубинци избират днес и 1265 делегати в 15 провинциални събрания, съобщава БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase