Снимка: Reuters

Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, който разкрива напрежение в отношенията със САЩ, но отрече твърденията в полски медии, че Вашингтон налага санкции, предаде Асошиейтед прес.

Напрежението е възникнало заради нов полски закон, който криминализира приписването на Полша на престъпленията на нацистка Германия с Холокоста. САЩ се опасяват, че това нарушава свободата на словото.

Според полски новинарски сайт Варшава през февруари е била уведомена от администрацията на САЩ, че полският президент и премиер не трябва да очакват срещи с президента или вицепрезидента на САЩ докато този проблем не бъде решен.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович потвърди новината, но според него посланието на САЩ е било в смисъл, че ще е добре срещите на високо равнище да се състоят в обстановка, в която тези проблеми са решени. Той подчерта, че не са били споменати санкции и отрече позицията на САЩ да означава, че дипломатическите отношения са замразени, както твърдят някои медии.

Казаното от Чапутович изглежда се потвърждава от редицата срещи през последните седмици между американски и полски официални лица във Вашингтон и Варшава, отбелязва БТА.

"Няма нищо обезпокоително" в съдържанието на документа, увери говорителят на полското външно министерство.
Миналият месец полският президент подписа закона, но го изпрати в Конституционния съд за становище. "САЩ имат някои опасения, които се надявам да бъдат успокоени от Конституционния съд", каза Чапутович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase