Снимка: Политикус

Руските зенитни системи последен модел С-500 "Прометей" или "Триумфатор-М" се произвеждат вече серийно в новопостроените заводи на военнопромишления концерн "Алмаз-Антей" в градовете Киров и Нижни Новгород, информира в. "Известия", като се позовава на вицепремиера Дмитрий Рогозин.

Издание изтъква "доста високите характеристики" на новия комплекс - обсег до 600 км, възможност за сваляне на балистични ракети със среден обсег и бойни глави на междуконтинентални ракети във финалната фаза от полета им.

С-500 могат да обстрелват едновременно до 20 цели и да се интегрират с други подобни системи руско производство.

Това осигурява формирането на райони с концентрирана противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО), чието "разбиване" изисква твърде големи усилия и крие риск от сериозни загуби за противника при липса на гаранции за успех, се казва в статията.

Големите възможности на С-500, надминаващи на моменти качествата на американските системи THAAD и "Иджис ашор" (Aegis Ashore), карат мнозина експерти да се питат може ли да бъде създадена руска национална система за ПРО.

Целта на новия комплекс обаче е друга. С оглед географското положение на Русия създаването на сигурна ПРО за цялата територия на страната е невъзможно и безсмислено. Затова пък С-500 ще осигури прикриването на цели райони от въздушни, в бъдеще и от космически удари. Така ще бъдат защитени от внезапни атаки критично важни инфраструктурни и военни обекти - позиции на ракетните войски, промишлени зони, флотски бази и др., пояснява изданието.

"Днес никой не може да постигне военно превъзходство във въздуха над САЩ" - това обяснява "много сериозното отношение" към ПВО, посочва всекидневникът и уточнява, че първите дивизиони С-500 ще пазят въздушното пространство над Москва.

Произвежданите в Русия средства за ПВО осигуряват на страната стабилен доход от износ на оръжия и появата на С-500 най-вероятно ще засили интереса към руските предложения на този пазар. Тези системи впрочем няма да са евтини, предупреждава "Известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase