Снимка: Reuters

Търговската война между САЩ и Европа може да бъде избегната. За тази цел обаче трябва да не се влиза в спирала от ескалиращи мерки. Но тъкмо това е под въпрос. ЕС смята, че американските мерки са несправедливи и вече оповести ответни стъпки: мита върху стоманата и алуминия от САЩ, но и върху други американски продукти като мотоциклети, портокалов сок и фъстъчено масло. Освен това европейците искат Световната търговска организация (СТО) да се намеси като посредник. За ЕС това не е ескалация, а легитимна реакция в съответствие с правилата на СТО. Посланието към Тръмп гласи: Така не може. Ако в отговор Тръмп наистина наложи мита и върху европейските автомобили - както заплаши, тогава САЩ и Европа действително ще се окажат в състояние на търговска война.

Още по темата

Особено тежки ще бъдат политическите последствия. Защото тук става въпрос за доверие. Години наред страните по света се опитват да демонтират митническите бариери, а сега една държава изведнъж напуска този процес. И европейците сега се питат дали занапред на САЩ изобщо може да им се има доверие. Проблемът е експлозивен, а това е пределно ясно и на редица американски политици. Гари Кон, икономическият съветник на американския президент, вече подаде оставка в знак на протест, а близо сто конгресмени от Републиканската партия писаха на Тръмп, че очакват загуби за американската икономика.

Гласовете от Европа


Икономическото сдружение "Бизнес Юръп" в Брюксел се опасява, че европейската икономика може да пострада. То излезе със становището, че решението на Доналд Тръмп ще доведе до сериозен разлом в световната търговия. В тази връзка Съюзът на германските предприемачи (BDI) призова да не се действа прибързано. Същевременно президентът на BDI заяви, че одобрява намеренията на ЕС да реагира решително срещу наказателните мита на САЩ.

На друго мнение е шефът на автомобилния концерн "Фиат-Крайслер" Серджо Маркионе. Той разкритикува ЕС и каза, че оповестените контрамерки са неправилен отговор в неправилен момент. Според него, Евросъюзът трябва да бъде по-предпазлив и да не реагира на всяка провокация на американския президент.

Германия и критиките на Тръмп

Засега САЩ обявиха вносни мита само за стоманата и алуминия. Скоро обаче може да се стигне и до евентуални наказателни мита върху вноса на автомобили. Засега последствията от такава стъпка трудно могат да се предвидят - просто защото още няма подробности. Едно обаче е ясно: наказателните мита ще оскъпят европейските автомобили на американския пазар, а това може да се отрази върху продажбите и върху работните места.

Нещата обаче са всъщност доста по-сложни. Някои германски автомобилопроизводители сглобяват колите си и в САЩ. Най-голямата фабрика на БМВ, например, се намира не в Германия, а в американския щат Южна Каролина. Фолксваген има голяма фабрика в Тенеси. Митата няма да засегнат продукцията на тези заводи. А и силата на германските автомобилни концерни е в сегмента на луксозните автомобили, а там по-високите цени не се отразяват толкова сериозно върху решенията на купувачите. Освен това за германските автомобилопроизводители най-важният пазар отдавна не е американският, а китайският.

Същевременно редица американски автоконцерни сглобяват в Мексико и всъщност внасят американски автомобили. С други думи: ако не се предвиждат никакви изключения, наказателните мита ще засегнат и фирми от САЩ.

Цялата дискусия около т.нар. търговска война има обаче и още един важен аспект, свързан с Германия, който правителството в Берлин предпочита да не забелязва. Вече от години много държави критикуват Федералната република заради големия излишък във външнотърговския ѝ баланс. Тръмп изобщо не е първият американски президент, който се оплаква от същото. Защото да изнасяш все повече стоки в чужбина, а да внасяш доста по-малко от други страни - това просто не може да продължава вечно. Казва го и Марсел Фрацшер, шеф на Германския институт за икономически изледвания DIW. Според него, Тръмп с основание смята, че търговските отношения са несправедливо изградени. И германското правителство трябва да положи усилия за по-голямо отваряне на икономиката.

Търговската война и европейските граждани


Ако действително се окажем в търговска война, и европейските граждани ще усетят последствията от нея. И то по две направления. Първо ще я усетят като потребители, понеже стоките ще поскъпнат. А после и като участници в трудовия пазар, понеже една продължителна търговска война свива икономиката и изяжда работни места.

Търговските войни никога не завършват добре, понякога дори се превръщат в истински войни. Стоките поскъпват, търговията се свива, икономическият ръст се забавя, иновативните сили на фирмите отслабват, а безработицата расте. Държавите по света добре го разбират и тъкмо поради това са се договорили за един минимален пакет от правила - в рамките на Световната търговска организация. Тези правила са доразработени и уточнени в стотици допълнителни споразумения за свободна търговия. Естествено, те могат да се променят, ако някой не е доволен от тях. Въпросът е обаче дали не е по-добре правилата да се променят в резултат на конструктивни преговори, а не заради това, че Доналд Тръмп удря по масата.

Автор: Андреас Бекер

Източник: "Дойче веле"

Коментари Напиши коментар

37

анонимен

преди 5 години

ес да анулира сета и да минава на ел коли сащ и канада да се оправят кактомогат

36

Анонимен

преди 5 години

Америка си отива, с напъните на един изкукал старец да подчини света.

35

Български Българин

преди 5 години

Мексико и Канада. Китайците и те изнасят много. Русия също е много зависима от износ на природни ресурси. Сега Германия и Китай ще подухат малко супата :).