Reuters

Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите на редица хранителни продукти. А проследяването за наличието на тази добавка е много важно за хората с астма или с повишена алергична нагласа.

Цифрата е кодът на веществото тартразин, широко потребявано в хранителната индустрия. Както подсказва кодовото обозначение, татразинът е боя (всички добавки към храната, означавани с Е и първа цифра 1, са оцветители).

Тартразинът има много приятен жълт цвят и се ползва за подобряване цветовия оттенък на различни храни – сладкиши, безалкохолни напитки, снаксове, желета, инстантни супи и др. Уви, в много случаи тартразинът се ползва и за възстановяване на позагубения жълт цвят на хранителни продукти, които са престояли и съответно изсветлели.

Е102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.

Проучванията асоциират прекомерния прием на тартразин с хиперактивност, обърканост и други поведенчески пряви при децата.

Още за Е102 в храните може да прочетете в Puls.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase