Снимка: Pixabay

Исландия е първата страна, която използва повече електроенергия за копаене на криптовалути, отколкото за своите домакинства - отчасти благодарение на електроцентралите, работещи с магма, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Цената на Bitcoin може и да се срина с над 50% от най-високите си нива през декември, но изглежда никой не е казал за това на Исландия, където криптовалутите и техния скок преструктурират икономиката.

Според Йохан Снори Сигурберсон от енергийната компания HS Orka добивът на криптовалути в Исландия вероятно ще удвои годишното потребление на енергия в страната до около 100 мегавата. Това е повече, отколкото използваната електроенергия от домакинствата в държавата с 340 000 жители, сочат данните на националният енергиен регулатор.

"Копаенето" е децентрализиран процес, който стои в основата на повечето криптовалути. Всъщност, една камара компютри се състезават в изгарянето на колкото може повече електроенергия и на всеки 10 минути един печели награда от 12,5 биткойна, което все още е достатъчно впечатляваща сума, въпреки последните спадове на валутата - 100 000 долара.

С покачването на цената на биткойна се повиши и количеството електроенергия, нужно за получаване на възнаграждение за копачите. Това е и една от причините Исландия да е толкова популярна дестинация за копаене на криптовалути.

Защо Исландия е толкова популярна?

Отговорът е прост: местоположение и вулкани.

Вулканите осигуряват на Исландия евтина и изобилна форма на възобновяема енергия. Геотермалните и водноелектрическите централи изобилстват на острова, намалявайки цената на електроенергията на едро, което позволява на миньорите да реализират по-високи печалби, докато използват компютрите си 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Местоположението на страната, в най-северния край на Средноатлантическия хребет, осигурява второ предимство за копачите, извън наличието на магма. Арктическият въздух намалява необходимостта от инвестиране в скъпата климатизация за сървърните стаи, а това е от решаващо значение. Причината е, че специализираните чипове, използвани за добив на повечето криптовалути, генерират огромно количество топлина, когато работят с максимална ефективност.

Разбира се, дори ефективното охлаждане няма да помогне на копачите да печелят добре, ако цената на криптовалитети падне твърде много. Но има доста компании, базирани в Рейкявик, които могат да поемат и много по-голямо обезценяване на биткойна от това, на което бяхме свидетели.

Genesis Mining, например се мести в столицата на Исландия през 2014 от Германия, когато цената на биткойна е доста под 1000 долара.

"Това, което правим тук, е като добив на злато", заявява Хелмут Раут, оперативен мениджър на компанията. "Разбира се, и златните мини в крайна сметка се изчерпват. Кой знае, това може да се случи и с мините за биткойна, но това няма да ни спре да работим, докато си заслужава". 

Още бизнес новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase