Архив: Булфото

Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година.

Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция и мобилност.

"В случаите на наемане на лица от отдалечени страни - например от Индия и Виетнам, транспортните разходи до България сериозно влияят на финансовото натоварване на работодателя и за него ще е по-ефективно тези разходи да се разпределят за по-продължителен период от време", пишат в становището си работодателите.

Работодателите настояват и разрешенията за наемане на чужденци да се дават по-бързо - за 2 седмици, вместо да се чака цял месец.

Бизнесът иска разрешенията за наемане на сезонни работници да се издават за повече от една календарна година.

Работодателите са притеснени, че през 2016 г. са се пенсионирали 107 078 души, докато през 2017 г. само 54 346 младежи са завършили средно образование.

45% от фирмите планират да назначат нови работници, а 29% посочват че има такава вероятност. Само за десет работни дни - от 2 до 16 януари, българските работодатели са обявили 9511 работни места.

"Абсурдната синдикалнопопулистка теза, че с вдигане на заплащането проблемът с липсата на кадри ще се саморазреши, е крещящо несъстоятелна", пишат още работодателите. Те дават за пример Румъния, където има цели заводи с чуждестранни работници, Полша, където само работещите украинци са над 1 милион, и Германия, където над 17% от работната сила е от чужденци, пише "24 часа".

Поправките, предложени от Министерския съвет, предвиждат и да се увеличи от 10 на 20% общият брой на разрешените чужди работници за дадена фирма. По този начин се намалява и административната тежест за малките и средните предприятия, които най-често имали нужда от кадри. За тях ограничението за наемане на чужденци се вдига на 35%.

Предвижда се отпадане на пазарния тест, който работодателят прави, преди да наеме чужденец. Ще отпадне и списъкът с професии за висококвалифицирани специалисти.

През първите 11 месеца на 2017 г. са издадени общо 683 решения за достъп до пазара на труда на чужденци. Най-много инженери, техници и спортисти сме внесли от Сърбия, Украйна, Турция, САЩ и Русия. За същия период синя карта са получили 155 IT специалисти, инженери и мениджъри от Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и САЩ. Общо 3275 са чуждите сезонни работници.

Споразумение за внос на работна ръка от Армения подписа в понеделник социалният министър Бисер Петков.

Коментари Напиши коментар

292

Дорм

преди 1 ден

Това е социален дъмпинг. Ако правителството приеме предложението на работодателските организации, това би означавало предателство към българите. И всякакви надежди, че България ще се превърне в държава, в която гражданите водят нормален и достоен живот ще приключат.

291

програмист

преди 10 месеца

Производителността като цяло в БГ е ниска, защото хората не са обучени добре, липсват професионални училища и всеки се учи на място. В ИТ сектора ситуацията е подобна, нивото не е високо, и куцо и сакато иска програмист да става. Но като няма хора фирмите се примиряват. Реално в БГ се плаща повече за това, което произвеждаме.

290

програмист

преди 10 месеца

Първо, трябва да спрем да обобщаваме като папагали как заплатите в България са ниски и прочие... В някои сектори, като ИТ сектора се взимат между 3000 до 8000 чисто. Това за гр. София, за Пловдив, цифрите са подобни (и на опонентите, колко са ниски заплатите в Пловвидв , давам пример на фирмите с високи заплати - СевУан, Програмиста - фирмата на жената на кмета на града, Квестърс и др.).
В София за най тъпата административна работа в частния сектор под 1000 лева чисто, няма кой да ви се върже.