Снимка: Архив, Reuters

Много индийци дават мило и драго да им се роди момче. Според представите им, синът е ценност: той носи гордост, слава, пари. Дъщерите обаче често са нежелани, пише "Дойче веле".

Према от Ню Делхи може да го потвърди. Когато родила първата си дъщеря, роднините ѝ били щастливи. При втората ѝ бременност обаче всички непрестанно ѝ повтаряли: "Сега вече ще е момче". Само че отново се родило момиче. "Мъжът ми направо откачи. Прокълна ме, биеше ме и крещеше: "Искам син, син. Защо ми раждаш дъщеря? Другите жени как успяват да родят синове?!"

Мъжът на Према просто не си намирал място от гняв. Един ден грабнал една летва и заудрял с нея малката си дъщеря по главата. От раните рукнала кръв, детето било откарано в болница. Мъжът заплашил, че ще убие и двете си дъщери. И така тя избягала при родителите си. Само че никой в семейството ѝ не я защитил. Всички я смятали за виновна, че не е родила син. Братята ѝ я заставили да се върне при мъжа си. Казвали: Дори да те бие, ти си длъжна да останеш при мъжа си."

Да убиеш новородено

Према отново забременяла. Често повръщала - точно както при предишните две бременности. Мъжът и родителите му решили, че това е сигурен знак, че детето пак ще е момиче. Свекървата искала мъжът да изгони Према и да се разведе. "Оставиха ме сама. Нямах достатъчно пари даже да нахраня децата си."

Историята на Према звучи невероятно, но в Индия тя не е изключение. Дори правителството неотдавна беше принудено да признае, че в страната живеят около 21 милиона нежелани момичета. Според него, годишно държавата се лишава от по два милиона момичета: поради аборти и убийство на децата директно след раждането, или пък защото те умират, след като са били изоставени на произвола на съдбата.

Сейхо Синкх е ръководител на една организация в Делхи, която подкрепя раждането на момичета. "В Южна Азия предпочитат момчетата", обяснява той. "За момичетата семействата трябва да плащат зестра, когато ги женят. Тоест те струват пари на семейството, докато при синът е обратното - той носи пари на рода", казва Синкх. Той разказва още, че в Индия изследванията с ултразвук са много евтини, а според него така се стига направо до геноцид. "Според нашите оценки, прегледът на бременни с ултразвук води до премахването на 9000 момичета дневно: или чрез аборт, или чрез убийство директно след раждането им."

В Индия при това е забранено при изследване с ултразвук да се казва на родителите какъв ще е полът на детето. Само че точно богатите индийци са вманиачени на тема "син", те могат да си позволят да дадат подкуп на лекаря, за да им каже дали детето ще е момче или момиче.

Според преброяването в Индия през 2011 година, броят на момичетата е значително намалял в сравнение с данните от преди 30 години. Най-вече в Северна Индия, където отношенията в обществото са особено консервативни, се раждат повече момчета, отколкото момичета.

"Мъжът ми иска много синове"

Према, която била прогонена от свекървата си, е родена в бедно семейство. След като мъжът ѝ я изхвърля - бременна и с две дъщери на ръце, тя се хваща да работи като чистачка на различни места, за да изкара дребни пари. Изхранвала се само с хляб и сол, разказва тя. Лекарите ѝ кавали, че е твърде слаба за нормално раждане, смятали, че тя или детето ѝ ще умрат. "Само че аз все пак родих нормално. И беше момче. Четири килограма", разказва Перма.

Веднага след раждането мъжът ѝ я потърсил. Поискал прошка. "Наложи се да му простя. Само че сега не ми разрешава да даваме пари за образованието на дъщерите ни. Но поне вече не бие момичетата ни."

По-малката ѝ дъщеря е на 11 и мечтае да стане учителка, а по-голямата иска да следва медицина. Према е твърдо решена заради децата да се пребори с мъжа си. Междувременно родила второ момче. А мъжът ѝ иска и още синове. Према обаче с усмивка разказва, че се е подложила на стерилизация без знанието на съпруга си.

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 4 години

До АнонименЗащото ромите у нас са православни и стария обичай е бил - от булката даровете,зестрата, а от съпруга къщата и осигуряването на жената и децата.

47

Анонимен

преди 4 години

Ромите в България си продават щерките. За тях е изгодно да имат дъщери. Много интересно. Нали в крайна сметка идват от индийския регион, защо имат различни традиции?

46

Анонимен

преди 4 години

Каквито и да са традициите,не е нормалноИ хич не е родителско ,още по-малко бащинскода си удряш детето Има разлика да го ошамариш по дупето за някоя беля, но да го удряш поглавата...