Джи Сьон Хо. Снимка: Reuters

Севернокореец, който избягал от страната си и днес е получил убежище в Сеул, бе сред почетните гости в Конгреса по време на речта на президента Доналд Тръмп за Състоянието на Съюза, предаде Франс прес.

Джи Сьон Хо бе настанен в близост до първата дама Мелания Тръмп на специална трибуна, запазена за гостите на президента.

Джи избягал от родината си през 2006 г. Преди това е преживял истинска драма в Северна Корея. През 1996 г. бил прегазен от влак. Трябвало да бъде опериран, но операцията протекла зле и той загубил единия си крак и останал траен инвалид.

После в родината му започнали да го преследват, защото посетил Китай, за да търси храна за бедното си семейство. Това разказа преди четири години пред "Гардиън" самият Джи Сьон Хо. Всичко това го принудило да избяга и днес той помага на други севернокорейци също да избягат.

По време на словото си за Състоянието на Съюза Тръмп отдаде специална почит на Джи и каза, че днес той разпространява онова, от което режимът в Северна Корея се страхува най-много, а именно истината.

Конгресмените аплодираха дълго Джи, а президентът Тръмп каза, че историята на севернокорееца е пример за пламенното желание на всяко човешко същество да живее свободно.

Сред другите специални гости бяха и родителите на американския студент Ото Уормбиър, който беше задържан в Северна Корея и който бе върнат оттам в кома и почина малко след това. Родителите на Ото също бяха аплодирани горещо от конгресмените, като майката на покойния студент дори се просълзи.

Сред гостите бяха и хора, борили се с пожарите в Калифорния и с наводненията в Тексас миналата година, както и войник, който, след като изгубил двата си крака и ослепял в резултат на експлозия на крайпътна бомба, е поискал да бъде включен отново в битката срещу Ислямска държава.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase