Снимка: visualhunt.com

Тази нова технология е опасна. На улиците, по време на конференции, дори в леглото – никой не внимава за спътниците си, всички зяпат надолу. Онази вещ в ръцете ни поглъща цялото ни внимание. Нямаме никаква представа за околността. Технологичният прогрес може да ни разболее.

Звучи ли ви преувеличено? Може би ще повярвате на експерт, който описва как от това страда дори нашият семеен живот: "Човек сяда на масата за закуска, но вместо да говори с жена си или децата си, той се крие зад един вид екран, пълен с клюки от цял свят". Чарлс Коули правилно нарича това "странно поведение".

Технологията, която той описва, се нарича вестник. Коули е известен американски социолог, който е размишлявал над вестника преди повече от 100 години. Всяко велико изобретение е подозрително. Печатът на книгите, железопътните линии, телефоните, телевизорите, компютърните игри, интернет – всички те някога бяха смятани за опасни. Така че би било лесно критиците на обсебването от смартфоните да се представят като безнадеждни песимисти в стила на невролога Манфред Шпицер. Но има и основателни причини да си зададем въпроса извън тромавата теза за "дигиталната деменция" – проблем ли представляват смартфоните днес?

За разлика от предишните технологии обаче днес смартфонът ни придружава през целия ден. При ставане сутрин мнозина поглеждат първо към мобилния телефон до леглото, а точно преди да си легнат, много хора проверяват отново имейлите си. Технологията никога не е била толкова вездесъща.

Пълния текст можете да прочетете на Investor.bg

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

Опасни са разбира се! Вижте колко много станаха ид,иотите в последните години.

14

Анонимен

преди 1 година

До До Burzum 10

Щом е имало с какво да ги държат, означава, че не е трябвало да заемат постовете си изобщо ..

13

Анонимен

преди 1 година

Наистина са попасни. Който не вярва да си носи по цял ден телефона в лявото горно джобче на ризката и да сподели усещанията след 1 седмица, ако още може.