Снимка: Reuters

В редица руски градове днес имаше протести по призива на опозиционния лидер Алексей Навални за бойкот на президентските избори през март, предаде Асошеиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
Самият Навални беше арестуван за пореден път, докато оглавяваше протестната колона в центъра на Москва.

Въпреки мразовитото време, на много места се събраха групи от стотици хора, повечето от тях много млади, което според АП отразява растящото недоволство сред руснаците, прекарали по-голяма част от живота си при управлението на президента Владимир Путин, дошъл на власт през 1999 г.

"Откакто съм жив, Путин все е на власт. Омръзна ми, че нищо не се променя", каза 19-годишният Влад Иванов - един от около 1500 протестиращи, събрали се в Санкт Петербург, цитиран от АП.

Навални, най-видният противник на Путин, организира протестите с призив да бъдат бойкотирани президентските избори на 18 март, в които Путин практически си е осигурил победата за 4-ти мандат. Властите в Москва и Петербург не разрешиха протестната акция, за разлика от някои други градове, където те бяха съгласувани с местните власти. 

На път за митинга на Пушкинския площад в Москва Навални бе задържан, повален на земята и натикан в полицейска камионетка. Според ТАСС той бил отведен в районния полицейски участък "за изясняване и за съставяне на протокол за административно правонарушение на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или пикетиране". 

На известния блогър и борец срещу корупцията бе забранено да се кандидатира за президент поради наложена му по-рано присъда за присвояване чрез негова фирма. Той отрича обвинението и твърди, че то е политически мотивирано. 

Руските власти не посочват данни за броя на участниците в днешните протести, но те бяха видимо по-малко, отколкото в предишни опозиционни акции, организирани от Навални. Размахът и мащабите на предишните протести, организирани м.г. в редица провинциални градове на страната, смятани за бастиони на подкрепата за Путин, обезпокоиха Кремъл, посочва АП. 

За протести днес бе съобщено от десетки руски градове от Тихоокеанското крайбрежие до балтийския анклав Калининград. Уеб страницата на Навални показа малка група протестиращи дори в затънтения сибирски Якутск, където температурата бе минус 45 градуса. 

Група от около 1000 души, по оценки на полицията, но изглеждаща по-голяма, се събра на централния Пушкински площад в Москва, с плакати, на които се четеше: "Те ни откраднаха изборите" и "Избори без Навални са фалшиви". 

След като сбирката там беше разпръсната, колони от протестиращи тръгнаха по различни маршрути. Една от тях заобиколи Кремъл и тръгна по търговската зона Нови Арбат, а друга се насочи към сградата на руското правителство на брега на река Москва. С викове "Путин е крадец" някои от протестиращите хвърляха снежни топки над оградата на огромната сграда, известна като руския "Бял дом". Полицията не се намеси, за разлика от друг път, когато тя бързо и безкомпромисно разгонваше неразрешените опозиционни събирания. 

Според организацията ОВД-инфо, която прави мониторинг на политическите репресии, при днешните протести в страната са били арестувани 257 души. 

Часове преди московската протестна акция полиция нахлу в офиса на Навални, където действа студио за живи видеопредавания. Според водещите на живото предаване полицаите казали, че идват поради получена бомбена заплаха. Един от водещите - Дмитрий Низовцев, бил задържан от полицията. Агенция Интерфакс съобщи, че сред арестуваните днес е и московският координатор на протестната мрежа на Навални - Николай Ляскин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase