Снимка: Reuters

България е сред първенците в Европейския съюз по лоши кредити. Това показва работен доклад на Еврокомисията, според който необслужваните потребителски заеми у нас към края на 2017 година са за над 800 млн. лева.

Необслужваните ипотеки са на обща стойност около  Към тази сума трябва да се добавят и 1 млрд. лева.

Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече, информира "Нова телевизия".

Експертите съветват при тегленето на заеми да се следва едно "златно правило" - теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Така например ако сте със средна работна заплата, 1064 лв., вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.

"Винаги трябва да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост", коментира финансовият анализатор Десислава Николова.
 

По данни на Европейската комисия около 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани.

Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13%. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.
 

Коментари Напиши коментар

29

Бай Х

преди 3 години

До СатаНАТОМи...да?Личния фалит е точно това - подаваш документи, съдя назначава комисия, остановяват че нямаш нищо...и си тръгваш. Буквално точно така работи

28

Анонимен

преди 3 години

В чужбина дори кредитите (макар и там като и тук трябва да доказваш, че пари не ти трябват за да ти дадат) са направени в услуга на хората. Тук има доста дълбоки нива на свръхзадлъжнялост, защото просто проверките са кредитоспособността са пунта мара...

27

ПотрЪбител

преди 3 години

Личния фалит е процес при, който спираш да си плащаш дълговете и отиваш на съд. Разглежда ти се финансовото състояние и ако имаш повече от минимума се взима и се разпродава за кредиторите. След това съдията може да те задължи на някаква месечна вноска. Ако нямаш нищо е точно така-ставаш и си тръгваш.