снимка: Ройтерс

Не само за трейдъри, инвеститори и анализатори, но и за обикновените хора е интересно какво се случва с петрола напоследък. Цената на "черното злато" почти без прекъсване се движи нагоре от началото на декември 2017 г., натрупа поскъпване от около 13%, докосна върха си отпреди три години, а сортът Брент се доближи до нивото от 70 долара за барел. В последните сесии пък се наблюдават леки корекции в посока надолу. И това се случва на фона на предупреждения от някои анализатори, че пазарът е надценен.

Към 18 януари американският лек суров петрол е прибавил 22% към стойността си на годишна база до малко над 64 долара за барел. При сорта Брент повишението е дори още по-голямо – с 25% до 69,35 долара за барел.

Краткосрочни перспективи

"След като през последните 3 дни цените на петролните фючърси отстъпват от рекордните си нива, можем да очакваме, че в краткосрочен план цените ще коригират силните възходящи движения, които направиха през последните 2 месеца. Въпреки силния старт на 2018 г. и пазар, властван предимно от купувачи, бъдещото възходящо развитие на цените може да забави ускорените си темпове на растеж и да коригира възходящия си тренд с 5 до 7 долара през следващите 2 месеца", коментира за Investor.bg финансовият анализатор Преслав Райков. Според него за момента няма фундаментални фактори, които да задвижат цените над 70 долара за барел.

Че пазарът на петрол показва признаци на умора, смята и главният инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев.

"Позитивните новини вече са отчетени от пазара и расте вероятността от корекция в цената. През второто тримесечие ще има по-силно натрупване на запаси от петрол, включително и в САЩ, когато потреблението намалява. Това ще свали цената в средата на годината", смята Цачев.

Целият анализ четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase