Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Това, че Пхенян в крайна сметка реши да възобнови диалога със Сеул, може да се дължи и на опасението, че САЩ накрая ще изпълнят заплахите за война на непредсказуемия Доналд Тръмп, допускат някои експерти по корейския въпрос.

След две години покачване на напрежението на полуострова положението внезапно се успокои с първите междукорейски дискусии във вторник и решението на Пхенян да изпрати следващия месец делегация на Олимпийските игри в Пьончан, Южна Корея, пише Франс прес.

Трябва да се признае, че през тези две години Северна Корея видимо напредна към целта си да е в състояние да заплаши САЩ с ядрено оръжие.

Не се знае дали тя действително може да достигне континенталната част на САЩ с атомна бомба, но нейният технологичен и военен напредък допринесоха за укрепването на дипломатическата й позиция в случай на започване на преговори.

Още по темата

Северна Корея "може да се изправи срещу всякаква ядрена заплаха от САЩ, тя разполага с голяма възпираща сила, която е в състояние да попречи на САЩ да си играят с огъня", заяви Ким Чен Ун за пореден път в новогодишното си обръщение.

Някои експерти обаче смятат, че независимо от реалния капацитет на Северна Корея и убедените изявления на пропагандните й служби войнствената реторика на американския президент Доналд Тръмп най-накрая е впечатлила елитите на севернокорейския режим. Според експертите те се разтревожили от възможността да избухне война и се постарали да успокоят напрежението.

Директорът на Института за източни изследвания на Руската академия на науките Александър Воронцов е бил в Пхенян в края на миналата година за участие във форуми.

Там той разговарял със севернокорейски официални представители, които "се безпокоели, че САЩ вече подготвят бойното поле за военна операция срещу Севера", написа той в сряда в уважавания сайт 38North.

Те изглеждали "искрено учудени", че Южна Корея не осъзнава как Тръмп решително върви към война, добави той. Те уверили, че Пхенян "не си прави никакви илюзии" в това отношение.

Според Воронцов в Пхенян растели опасенията, че се готви нападение и че "часът скоро ще удари".

Представители на администрацията на Тръмп многократно са повтаряли, че военният вариант е сред обсъжданите и че през 2017 г. САЩ са участвали в множество съвместни учения с Япония и Южна Корея, като даже дислоцираха едновременно три самолетоносача в района.

Откакто дойде на власт, обитателят на Белия дом обиди севернокорейския лидер, включително като го нарече "нисък и дебел" и обеща да отприщи "огън и ярост" над режима. Тръмп също така публично изрази несъгласие с държавния си секретар Рекс Тилърсън за възможността за преки контакти с Пхенян и отправи множество загадъчни послания ("Ще направим каквото трябва да направим").

Стигна се дотам някои хора да допуснат, че се води т.нар. стратегическа дипломация на "лудия", въведена от Ричард Никсън - да караш врага да прави отстъпки, като се държиш сякаш безконтролно.

В Общото събрание на ООН Тръмп дори заплаши севернокорейския режим с "пълно унищожение". Според Ким това са думи на "изкуфял ненормалник".

"Никога досега двама лидери с ядрени арсенали не бяха обсъждали сблъсък толкова недвусмислено", написа тогава коментатор на "Ню Йоркър".

Според Го Мьон Хюн от Института за политически науки "Асан" Белият дом "е вдъхнал значителен страх на Пхенян". Севернокорейците "започнаха разговор с Юга, за да си върнат някакво стратегическо пространство", добави той.

Вчера южнокорейският президент Мун Дже Ин благодари на американския си колега за усилията му и приветства "много важната" му роля.

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери обаче заяви, че туитовете на президента предизвикват "политически хаос", а мнозина експерти смятат, че в дългосрочен план поведението на Тръмп ще е контрапродуктивно.

Президентът на САЩ "говори на най-опасната държава в света като невъздържано дете", написа неотдавна Робърт Кели от Националния институт на Бусан.

"Тръмп направо влоши нещата и реториката му със сигурност е убедила елита на режима на Ким, че ядрената програма е правилен избор", добави той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase