Снимка: Reuters

Основната промяна е, че се появят все повече полюси, освен Вашингтон, Москва и Пекин. Така коментира геополитиката през 2018 международният анализатор Димитър Гърдев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Досега след промените през 90-те наблюдавахме свят, доминиран от САЩ и все повече и повече заявки за глобално участие от тези два полюса“.

Анализаторът отбеляза и желанието на Европа да има все по-активна роля в политическите процеси в света и в региона, който ни заобикаля.

„Виждаме, че понякога зависим от състоянието в кризисните райони - Северна Африка, Близкия Изток, енергийните проекти. Тези трудни и критични в някои области взаимодействия ще се развиват“.

Той допълни, че това, което се очаква за САЩ в частност е свързано с предстоящите избори през 2018 за целия състав на Конгреса и за 1/3 от състава на Сената.

Кои са най-големите предизвикателства пред българското председателство на Европейския съвет? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

БГ-експерти много бавно схващат-това стана ясно преди много години.

14

Георги Стефанов

преди 5 години

РЕДАКЦИЯТА, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ????????!!!!!!Според същия руснак ние българите сме "в жопе", демек у зaдник. И това сте оставили!

13

Георги Стефанов

преди 5 години

РЕДАКЦИЯТА, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ!!!!!!!???????????? Един руснак нарича тук българите "балбесы" (***, безумници, безделници) и когато се намира един достоен човек да му отговори вие триете пост! Обаче обидата към българите оставате!Тази страна винаги е страдала от продажници!