Снимка: Булфото

Пресичане на ДДС схеми при внос на месо и месни продукти за стотици милиони лева може да са причина за опита за убийство на данъчния шеф Иво Стаменов, пише "24 часа".

В НАП 43-годишният Стаменов отговаря за фискалния контрол над рискови стоки, каквито са месо, месни продукти, зърно, зеленчуци, горива и други.

Колеги на Стаменов изключват напълно версията, че поръчителят може да е от сферата на горивата, тъй като ефективните проверки в този сектор още не са започнали. В момента се разработва методиката за тях.

След покушението полицията е иззела документи и компютърни разпечатки от всички разработки в отделите на НАП, по които е работил Стаменов в последната една година. Най-голямо внимание разследващите отделили на описани схеми за укриване на ДДС чрез схеми за измами и конкретните имена, посочени в тях.

Още по темата

Една от тях описвала фиктивен износ, т.е. износ само по документи, а не на стока, като се ползва данъчен кредит, а едновременно с това стоката се продава на вътрешния пазар, без да се внасят данъци.

В следващите седмици ще бъде проверена всяка от компаниите в описаните схеми за укриване на ДДС. Същата процедура ще се приложи и по отношение на зеленчуците и зърното, при които също се укрива оборот и се ползва неправомерно ДДС.

Поне две камери са снимали стрелеца, който в понеделник се опита да убие Иво Стаменов на ул. “Дунав” в идеалния център на София.

Едната е точно до мястото на стрелбата и е на офис, където доскоро беше една от пенсионно-осигурителни компании. Другата е на сградата на ул. “Врабча” на метри от местопрестъплението, откъдето е минал килърът, за да се оттегли по бул. “Васил Левски”.

Все още обаче няма заподозрян, пише изданието.

43-годишният Стаменов оцеля при опит за атентат в 8,40 сутринта. Той е прострелян в джипа си БМВ, с който отивал на работа. Това бил обичайният му маршрут за придвижване до офиса, точно зад сградата на фармацевтичния факултет на Медицинския университет, по ул. “Дунав”. Назначена е балистична експертиза, която да покаже дали е стреляно с пистолет или карабина.

След две операции лекарите във ВМА успяха да стабилизират състоянието на Стаменов. Засегнат е белият му дроб, а куршумът е преминал през тялото му и не е останал в него.

Криминалистите очакват да бъде изваден от медикаментозната кома. Не е изключено обаче да не помни инцидента. Сигурно е, че е видял поне колата, от която е стреляно по него, или човека, ако е бил пеша. Тази подробност не е изяснена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase