Снимка: Reuters

Информация, че българската държава е конфискувала стотици хиляди биткойни за няколко милиарда лева, бе разпространена от български и чуждестранни сайтове. Според тях криптовалутата е иззета от престъпна група през май тази година, а с нея кабинетът можел да промени драстично цената на криптопазара.

Новината обаче бе категорично опровергана от спецпрокуратурата.

Според появилите се информации българската държава е конфискувала 213 519 биткойна на цена 5,6 милиарда лева.

Още по темата

"По последни данни има рекордно покачване в цената на един биткойн, което предразполага към уникалната възможност за забогатяване на българина с огромна сума пари, ако властимащите решат да търгуват с придобитата печалба", пише Tavex, който се занимава с инвестиционна търговия.

Според разпространяваната информация при операцията през май страната ни е арестувала 23 българи.

Престъпниците избрали да използват биткойни за инвестиране и трупане на средства, тъй като са смятали, че те по-трудно ще бъдат проследени.

Те били разработили вирус, с който са хакнали компютрите на българската митница. Така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната.

"Няма конфискувани 200 000 биткойна от българските власти", обяви днес шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция, съобши БТА.. Информацията потвърди и началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

На 19 май наистина е бил установен зловреден софтуер, осигурявал достъп до системата на Агенция "Митници".

"По това дело няма иззети биткойни", беше категоричен той. Гешев уточни, че са назначени експертизи, включително компютърни и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ.

"След като станат готови в максимално кратък срок, ще се конкретизират обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт", каза още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase