Снимка: МВР

Общ преглед

Магистър-фармацевт от Сирия, но с български паспорт е организаторът на схемата за пране на пари чрез реекспорт на лекарства, разбита от ГДБОП и прокуратурата в петък. Полицията се е занимавала с него и преди, но за други престъпления. Една от основните фирми, разследвани за паралелен износ на лекарства, е генерирала оборот за над 90 млн. лв. за миналата година.

7 души ще бъдат обвинени за документни престъпления и пране на пари. Задържани са за 72 часа с постановление на прокурор. Очаква се днес специализираният наказателен съд да реши дали ще ги остави в ареста. Над 20 души са разпитвани в ГДБОП след арестите на обвиняемите.

Още по темата

Преди време сириецът, който е мозъкът на схемата, работил в столична аптека. Роднините му също са свързани със здравеопазването. Създал контакти в болници и познавайки пазара на лекарства, той изградил стройна структура, която включва търговци и доктори, за да се снабдява с различни медикаменти, които на Запад струват до 4 пъти по-скъпо, включително и за лечение на онкоболни.

Лекари, включително и управители на болници му продавали илачи, платени от здравната каса за пациентите им. След това стоката е оставяна в склад, преди да потегли за Европа.

Имало и пациенти, на които по документи са изписвани лекарствата. Хората обаче били категорични, че не са ги получавали и дори не знаели, че страдат от болестта, която се лекува с тях.

Една от аптеките, която е проверявана от разследващите е в Сливница. Собствениците ѝ имали лиценз и за склад на едро. Във въпросната аптека и преди били констатирани нарушения при продажбата на лекарства. Магистър-фармацевтът от Сирия бил неин управител преди няколко години, пише "24 часа".

Специалното звено в ГДБОП, което работи по здравеопазването, разследва още няколко случая с паралелен износ на лекарства.

В събота от прокуратурата и МВР разкриха подробности за акцията по време на която са проверени над 60 аптеки, болници и офиси в София, Шумен, Сливница и Пловдив. Лекарства за десетки милиони левове, подготвени за реекпорт, са иззети от разследващите. В банкови трезори, наети от двама от обвиняемите, са открити над 450 000 лв. Само за година групата изнесла от страната 80 млн. опаковки лекарства.

Болничният шеф, който също е в ареста, е бил хванат да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Едната схема е била изписани на болните скъпи лекарства да се изнасят от болниците, да се преопаковат в склад и да се продават в чужбина. Дефицитни препарати за деца и онкоболни са били изваждани и от аптеки, като по документи са се водели изписани на конкретни хора.

Много от лекарствата, които са се изнасяли, не могат да се открият в аптечната мрежа. Някои от тях са инжекционни разтвори, други са в инхалационна форма за астма. ИМа ваксини за хепатит Б.

Според снимките, публикувани на сайта на МВР, лекарствата са за милиони левове - за лечение на рак, диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност и др. - "Enbrel", "Серетид", "Serevent", "Actrapid", "Humira", "Cimzia", "Biofix", "Салофалк", "Janumet", "Jentadueto", "Енжерикс", "Renagel", "Genotropin". Голямо количество от тях са намерени от антимафиотите в склада на престъпната група.

Един от скъпоструващите медикаменти е Enbrel - инжекционен разтвор, изчерпан на нашия пазар, а цената му е 1700 лв. за опаковка. Друго скъпо лекарство е Humira, цената му на нашия пазар е от 1800 до 2400 лв., а в чужбина е в пъти повече.

"От години знаем, а от 2014 г. сигнализираме институциите за паралелния износ на скъпи лекарства", каза председателят на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов. Той даде пример: у нас инсулинът струва около 39 лева, а в Германия - 93 евро. Ако за лекарство за болестта на Крон у нас се дават 50 лв., в Германия са 60 евро. "Надявам се министърът на здравеопазването още в понеделник на всички замесени лица да отнеме със заповед правото да упражняват професията за максималния срок", допълни Гетов и поясни, че най-вероятно са проверявани болнични аптеки, тъй като са иззети медикаменти, които се използват при болнично лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар