Снимка: БГНЕС

Новият албум "Dirty Nails" на добре познатия на българската публика рок музикант Николо Коцев и неговата група "Кикимора" влезе в Топ 50 на най-добрите рок албуми на годината в класацията "Denim & Leather" - на завидното 9-то място. "Denim & Leather" е уеб класация за най-добрите рок албуми през изминалата година, изградена върху персонални отзиви на меломани и музикални професионалисти от цял свят и посветена, както тя сама се определя, на постоянно развиващия се свят на рока и метъла.

Албумът излезе на 15 май 2021 г. под името „Dirty Nails” и беше представен на специален концерт в „Джой Стейшън“ на 4 декември.

Николо Коцев е добре познат на българската публика и един от обичаните рок творци, чиито продукти съчетават традицията с новаторско, прогресивно звучене. Николо е известен по цял свят със своите проекти, най-известният от които е може би “Брейзън Абът“, в рамките на който работи с известни музиканти като Глен Хюз и Джо Лин Търнър от „Дийп Пърпъл“, Сванте Хенрисон, Мик Микаели и Иън Хаугланд от „Юръп“, както и звездната Алана Майлс.

Специално за БГНЕС Николо Коцев коментира поставянето на групата сред Топ 50 на рок албумите на годината, с интересни подробности за създаването на албума и какво означава това признание за "Кикимора", отбелязала наскоро 10-годишнина от създаването си.

"От наша лична гледна точка албума е на много високо ниво, за което съдим и по многобройните рецензии, които получихме в различни онлайн издания и които са доста лаксави. Някои от написалите ги ни познават отпреди и за тях името ми стои като гаранция за високо качество. Да бъдем на 9-то място в класация на най-добрите рок албуми е изненадващо, но и ни радва", каза Коцев.

"Направихме един много солиден албум, много хора бяха изненадани в интернационалната преса, много от тях се чудят къде сме били тези десет години от създаването ни, та не са знаели за нас", каза още той.

Според Николо качествата на албума се състоят във висока степен музикантлък, не безкрайно повтаряне на изтъркани вече рифове - групата търси високо инструментално и вокално майсторство и набляга на писането на добри текстове.

"Албумът е записан безкомпромисно, по възможно най-високите световни стандарти, все пак съм бил продуцент на звукизапис и смесване на световно известни рок групи и идвам от една утвърдена в цял свят школа. За правенето на добър звукозапис и смесване се искат знание и можене, а не техника. Сега вече всеки разполага с добра техника, но най-важното е да притежаваш необходимото умение и познание", смята рокаджията.

Новият албум е съставен от 11 парчета на английски език. Те звучат модерно, но същевременно с дълбок реверанс към класическия рок с нотки на прогресивност. Албумът се приема еднакво добре както от фенове на класическия хардрок, така и от любители на модерния тежък рок като хеви метъл и фенове на прогресивната музика.

Детайлите около съдаването на албума Николо споделя с нотка на тъга от тежката ситуация с музикантите у нас, особено с рок творците, усложнена още повече от трудните условия на пандемията.

"Бях решил да не издавам повече албуми, предвид на това, че създаването на един албум все още е по-скоро загуба на време и пари - музиката се краде в интернет, а за да можеш да получиш някакви значими средства като възвращаемост трябва да имаш няколкохиляди часа стрийм, като за тази цел трябва да си световноизвестен музикат от рода Селин Дион и да бъдеш гледан стотици хиляди пъти. Това за обикновена група като нас са абсолютно космически цифри", споделя Николо Коцев. "Така че правенето на албум у нас е по-скоро за да получиш признание и да затвърдиш престиж. Кой е луд, освен аз - Николо Коцев, да направи албум просто за престиж? За да направи албум, на един музикант са нужни поне 20 000 лева и имайки предвид почти никаквата възвръщаемост, според него е по-добре за тези пари да си купи, например, вила в родопския Балкан. Така че ние издадохме този албум, защото нямаше какво друго да правим в пандемията, нямахме концертни или други изяви по разбираеми причини."

По думите на Николо цялата индустрия в момента е в нокдаун, така че групата е създала този албум с "плахата надежда, че ще получи определено признание, престиж, покани за европейски фестивали".

"За щастие той получи много добро приемане и тази класация е едно от доказателствата за това - някой е слушал, мислил и изразил предпочитание и в тази връзка завидното 9-то място може само да ни радва", заключи Николо Коцев в коментара си за агенция БГНЕС.

А за признанието, получил "Dirty Nails" извън пределите на страната ни, съдим по множество рецензии, публикувани в редица онлайн издания в различни страни по света.

Майк Макмеън коментира в портала Metal Temple "Кикимора", основана през 2011 г. от изключителния китарист Николо Коцев, е българска хеви метъл/неокласическа рок група. Последният им албум, издаден от Escape Music Ltd и озаглавен "Dirty Nails", е с единадесет песни и представя звучене, което не се различава от това на влиянията на "Deep Purple" и "Rainbow". Много силна в своето музициране, групата си проправя път през този запис с опит, който рядко се среща в днешно време. Коцев е сформирал впечатляваща група музиканти, за да издаде англоезичен албум, пълен с експлозивна музика. Работата на клавишите и органа е зашеметяваща, впечатляващи са и китарните рифове на Коцев, които много напомнят за творчеството на Ричи Блекмор от края на седемдесетте и началото на осемдесетте години. Искрено се надявам да видя момчетата да обикалят из Съединените щати в някакъв момент на подкрепа на този запис. Те са едни от най-силните музиканти, които съм чувал в последно време."

Уеб порталът Dangerdog Music Reviews пък заявява: "Песните в албума съдържат елементи, които са бързи и тежки, но същевременно заредени с рок ритъм и груув, силно чувство за мелодичност и изобилие от вокална хармония. И, разбира се, взривяващи сола на Коцев ".

Испанският портал viriAOR добавя от своя страна: "В "Dirty Nails" откриваме фантастична работа на вокалиста Никола Здравков, един много специфичен глас с красив тембър, певец на високо ниво, който умее да модулира тоновете си, звучейки мощно, блусарско, едно голямо откритие. Страхотна музикална продукция и песни, пълни със сила, заредени с емоции, които те пренасят в най-добрата епоха на хард рока, онзи хард рок със завладяващи китари и прецизна клавирна работа. Това е добре свършена работа от хора, които обичат мелодията и добрия класически хард рок - нещо, което те са успели да уловят перфектно в единайсетте си песни."

Картината завършва коментарът на Хал К. Ф. Астел за портала Apocalypse Later Music Reviews: "Грабнаха ме мелодиите и подходът към писането на песни. Определено ще се опитам да намеря едноименния дебют на групата, издаден през 2015 г. Трябва да видя и какво друго се случва в България, тъй като Коцев не е единственият член на групата, който е свирил с други групи.

Не съм сигурен, че съм чувал друга българска хард рок група, но "Кикимора" са една от тези, за които съм много щастлив, че открих. Чудя се какви ли още има там?!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase