Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Стотици хора се събраха днес пред атинската катедрала, за да отдадат последна почит на композитора и политик Микис Теодоракис, чието тяло ще бъде изложено за поклонение в катедралата в продължение на три дни, преди да бъде погребано на южния остров Крит, съобщава Асошиейтед прес, предадено от БТА.

Тялото на Теодоракис пристигна в параклиса с близо двучасово закъснение. Около 500 души дойдоха да почетат композитора, който беше неизменна част от гръцката политическа и музикална сцена в продължение на десетилетия.

Теодоракис почина на 2 септември на 96-годишна възраст. Гръцката комунистическа партия заяви през уикенда, че той ще бъде погребан съгласно желанието му в Ханя, остров Крит, на 9 септември, редом до родителите и брат му.

В семейството имаше спор за мястото, където да бъде погребан Теодоракис. Дъщеря му първоначално заяви, че той ще бъде погребан в село Врахати близо до Коринт, където е имал вила. Но синът му каза в петък, че семейството ще се съобрази с желанието му.

Съд временно спря плановете за погребение, след като неназовани сътрудници на Теодоракис се намесиха, позовавайки се на нотариално заверени документи, които разкриват волята му.

Теодоракис е написал писмо до кмета на Ханя през 2013 г., изразявайки желание да бъде погребан в Галатас, селище на запад от Ханя, от където произхожда баща му.

Композиторът има динамични отношения с Комунистическата партия, която напуска в края на 1960-те години, а после отново се присъединява в края на 1970-те, след което през 1990 г. е избран за депутат от консервативната Нова демокрация.

През октомври обаче той написал писмо до генералния секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас, натоварвайки го с организацията на погребението.

"Сега, в края на моя живот, когато преосмислям нещата, подробностите са се изтрили от съзнанието ми и само "големите неща" остават. И така аз виждам, че съм прекарал най-важните си, силни и зрели години под знамето на Комунистическата партия. По тази причина искам да напусна този свят като комунист", написал прочутият композитор.

Роден на гръцкия о. Хиос на 29 юли 1925 г., Теодоракис учи музика в Атина, а по-късно и в Париж.

Творбите му варират от музика за популярни гръцки песни, наложили се като химни на левицата десетилетия наред, до симфонии и филмова музика. Вероятно най-разпознаваемата му творба е сиртакито от филма "Зорба гръкът".

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 месеца

замислете без предубеждение какво написано от този композитор ви е останало в съзнанието или сте чули в медиите ако въобще сте чували нещо от него.

7

ПАК СА МЕ ИЗТРИЛИ!

преди 4 месеца

Альо-о, цензорчетата, този "Анонимен 3"да не е от ВАШИЯ ЕКИП, та така го вардите? Внимание, дамите от СЕМ се върнаха от отпуски! Да няма плач! А на "поредния комунист, ял, крал и живял на чужда сметка" бях написал, че Теодоракис се е борил срещу фашистката хунта, затварян, малтретиран и все пак станал национален символ на Гърция, а музиката му - позната и обичана в цял свят! А сметката му на композитор сигурно е 100 пъти по-голяма отколкото на *** 3!

6

Щирлиц

преди 4 месеца

Колкото и невероятно да ви прозвучи,и сред другарите има ХОРА.Бог да прости М.Теодоракис.