Снимка: БГНЕС

"Винаги ще помня последните ни думи. Тя ми каза: "Обичам те, мамо!"

10 години след трагичната смърт на певицата Ейми Уайнхаус, която си отиде на 27 години, майка й Джанис Уайнхаус-Колинс е готова да отпразнува живота на дъщеря си в нов документален филм, наречен Reclaiming Amy. Преди излизането му по BBC тя споделя за последния път, в който е видяла талантливата Ейми жива.

"В деня преди смъртта й се срещнах с нея в къщата й. Въпреки че тя пиеше, тя не беше пияна. Седяхме и разглеждахме стари снимки. През цялото време, когато разглеждахме снимките, се прегръщахме. Ейми ме беше прегърнала и не спираше да ме целува по бузата и да казва: "Обичам те, мамо!". Всъщност, това е любимият ми и най-ценен спомен с Ейми, защото между нас имаше близост. Не можех да знам, че това ще бъде последния път, в който я виждам жива, но винаги ще съм благодарна, че имахме този ден и че последното нещо, което тя ми каза беше "Обичам те, мамо!".

Джанис разказва и за деня, в който е научила ужасяващата новина - детето й е мъртво.

"В деня, в който Ейми почина, телефонът иззвъня и съпругът ми Ричард вдигна слушалката. По това време майка му беше тежко болна, така че когато той влезе в стаята и каза: "Тя си отиде", аз си помислих, че говори за майка си. Но след това повтори: "Бебето ти го няма". Бях вцепенена. Реагирах така, все едно ми казаха "Ейми пресече улицата", разказва майката, която и до днес получава съобщения със съболезнования от феновете на дъщеря си.

"Следващите часове бяха размазващи. Веднага ни изпратиха полицай за връзка, който се появи наистина бързо и след това изведнъж започна да пристига семейството ни. Бащата на Ейми, Мич, тръгна от Ню Йорк и на следващия ден дойде направо в дома ни от летището. Стояхме в хола и се прегръщахме, и плачехме, но тежката, студена реалност на случилото се наистина ме удари едва, когато отидох в офиса на съдебния лекар, за да разпозная тялото", разказва Джанис.

"Ейми изглеждаше сякаш е заспала в леглото си. Исках да кажа: "Ейми, стани, трябва да станеш, време е да отидеш на училище". Изглеждаше толкова нормална и спокойна", допълва тя.

Както сама казва в една от песните си, Ейми е пламък още от малка. "Моята Еми беше нестинарка", казва майка й пред OK Magazine. "Като малко момиченце сякаш не ме чуваше, защото винаги, когато казвах "не", тя сякаш мислеше, че имам предвид "да". Тя беше разпалена, винаги говореше това, което мисли и винаги правеше това, което искаше. Тя пееше непрекъснато - сутрин, обед и вечер - и аз, и брат й винаги й казвахме да млъкне", спомня си Джанис. Тя споделя, че е била майка - тази, която е нямала, но е би искала да има, тъй като нейният собствен родител не се е интересувал от нея. По думите й Ейми винаги можела да говори с нея.

"Ейми винаги е имала пристрастяваща личност, но успях да видя това сега, когато погледнах назад", признава Джанис. "Тя изглеждаше като нормален тийнейджър, който прави това, което правят нормалните тийнейджъри. И разбира се 99% от това, което правят нормалните тийнейджъри, се прави зад гърба на родителите им. С мен и пред семейството ни тя винаги беше толкова мила и постоянно се извиняваше", разказва майката.  "Дори когато кариерата й тръгна, тя остана същата Ейми. Може да е разперила криле и да е отлетяла от гнездото, но винаги, когато се е прибирала вкъщи, е била същата личност - гальовна, забавна, любяща. Дори когато личният й живот стана хаотичен - когато се прибираше, тя винаги беше чиста. Тя дори не би пушила пред мен."

Оказва се, че Ейми е разделила живота си на две. Отделни групи от приятели държи далеч едни от други и не позволява да се срещнат. Когато се прибира у дома певицата иска нормалност. Това е нейният начин да създаде безопасно пространство за себе си, далеч от шума на славата си.

"Ейми имаше толкова много подкрепа и толкова много хора зад себе си. Но тя избра своя път. Страдахме от обидите на хората и вредните спекулации, че Мич просто е искал да спечели пари от дъщеря си, че сме я убили, че сме могли да направим повече. Това е напълно погрешно", казва Джанис. "Същото се случи и след смъртта на Каролайн Флак - всички търсеха някой, който да бъде виновен. Но пристрастяването е психично заболяване и то е истинският злодей в тази история. Когато Ейми умря, всички, които я познаваха или се чувстваха така, сякаш я познават, искаха някъде да сложат мъката и гнева си. Мич пое основната тежест и това е несправедливо."

Пред BBC самият Мич казва, че множество пъти е водил дъщеря си в клиники, за да се лекува от зависимостта си, но тя е напускала лечебните заведения на следващия ден: "Не знаехме какво да направим. Няма правилни и грешни действия, чрез които да се справим с това. Но единствените хора, които ще ни разберат, са семействата, които като нас, са изправени пред зависимостта."

Джанис е категорична, че наркотиците не определят целия живот на талантливата й дъщеря.

"Едно нещо, което наистина е разочароващо, е, че хората все още мислят за Ейми като за наркоманка поради огромния обем снимки, които са публикувани в интернет от този период в живота й. Но Ейми вероятно е била на наркотици от клас А в продължение на година и половина, което е невероятно малка част от живота й и не определя коя е била тя като човек", категорична е майка й. Тя добавя, че твърденията, че Мич е накарал дъщеря си да тръгне на онова последно турне, са напълно неверни: "Тя избра да го направи. Тя беше голяма, омъжена жена", казва Джанис.

Освен съпруга си, тя оправдава и голямата любов на дъщеря си - Блейк, който също е обвиняван за състоянието, в което се намира Ейми.

"Знам, че ставаше дума за любов и не мисля, че можете да съдите някой, когато става дума за любов. Любовта стои зад ходенето и говоренето. Вярвам, че връзката между Ейми и Блейк беше интимна и истинска. Бракът им беше импулсивен, но все пак беше чист. Очевидно беше сложна връзка, но любовта беше в основата на това", казва Джанис.

"Искам Ейми да бъде запомнена като сладкото и талантливо момиче, което беше. Дори когато се прибра у дома, приличаща на Ендора от "Омагьосана" с голямата коса и дебелата очна линия, тя все още беше моята Ейми. Тя винаги беше моята Еми и винаги ще бъде"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase