Всички сме наясно, че музиката е в състояние да ни развесели, да ни ободри или, напротив, да ни приспи. Учените разполагат с доказателства, че въздействието на звуците от различните музикални инструменти ни влияят много повече, отколкото дори бихме могли да си представим.

Всеки от вас има любими музикални парчета, които слуша или е слушал в различни периоди от живота и развитието си. Възприемането на различните музикални стилове е диферентно за всеки: някой предпочита да заспива на фона на класическа музика, докато за друг е необходимо да бъде разтърсен от акордите на хард рока, за да се разбуди. Науката вече е установила определени модели, които демонстрират влиянието на различните музикални стилове върху психическото и физическото ни състояние.

Един от важните изводи, до който са стигнали учените е, че влиянието на музиката върху хората е пряко свързано с тяхното психическо и емоционално състояние. Ако тя е в хармония с него, тогава въздействието е положително. Ако хармония липсва, тогава влиянието на музиката е изключително негативно.

Също така, етническата и културната принадлежност също е фактор за възприятието на музиката. Например, европеецът не винаги би се чувствал комфортно да слуша ориенталски мелодии и продължителното въздействие на подобна музика дори би могло да му причини психическо разстройство. Както и обратно - на хората от Азия едва ли ще им допадне да слушат по цял ден западна музика.

И все пак, положителният ефект на музиката върху хората отдавна е доказан. Експертите твърдят, че има значение не само стилът, но и ритъмът и тоналността, както и музикалните инструменти, с които се изпълнява тя. Звукът на всеки отделен музикален инструмент рефлектира върху определена система на човешкото тяло.

Свиренето на пиано помага за хармонизиране на психиката, нормализира работата на пикочния мехур, бъбреците и  щитовидната жлеза.

Звуците на органа от своя страна влияят добре на мозъчната дейност и нормализират енергийните потоци в гръбначния стълб.

Струнните инструменти като китара, арфа, цигулка и виолончело благоприятстват работата на сърдечно-съдовата система. По същия начин, звукът от тази група инструменти буди състрадание  у човека и провокира готовност за саможертва.

Духовите инструменти насърчават доброто функциониране дихателната система, белите дробове и бронхите. Те оказват чудотворен ефект и върху кръвообращението.

Ударните инструменти пък спомагат за възстановяване на ритъма на сърцето, заздравяват черния дроб и кръвоносната система.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 месец

Строеви преглед в казармата минавали ли сте?
Звука от духовата музика резонира в каските, оръжието, катарами,копчета,токи и всичко метално по хората.
Как се отразява на мозъка-главен, малък, костен и т.н не знам.
Обаче Швейк и Параграф 22 са гениални книги.

7

Анонимен

преди 1 месец

Абе тук става въпрос за МУЗИКА, а не за чалга!

6

Анонимен

преди 1 месец

Аз пък много мразя чалга!