След години оперната прима Соня Йончева се завръща в родния Пловдив, за да зарадва почиталите си с концерта "Завръщане". Юни месец тя обяви конкурс за млад изпълнител, който ще излезе на сцената да пее с нея. Преди дни стана ясно, че световноизвестното сопрано е избрала Божидар Божкилов, който е успял да се пребори с останалите 50 участници.

"Соня Йончева обяви публично, че иска да представи със себе си млад български оперен певец на този концерт. Това е възможност, която няма как да се пропусне. Подадох си записите и документите. За моя изненада и моя огромна радост тя избра точно мен. Даде ми възможността аз да си избера арията, която да изпълня", разказа Божкилов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Божилков избира рията на крал Филип II "Ella giammai m’amo" от операта "Дон Карлос". Именно с нея той се явява на конкурс в Румъния и го печели.
 
"Това е едно от най-емблематичните басови арии. Когато се готвих за конкурса в Румъния, го приех за лично предизвикателство да го направя достатъчно добре, за да спечеля наградата", допълни той.
 
Младият изпълнител участва и в майсторски клас на Монсерат Кабайе, а в момента работи в прочутата опера "Ла Скала" в Милано. 
 
"Традициите в нашето изкуство са били такива, че преди да има толкова много музикални академии, хората са учили частно. Това е било занаят, който е бил предаван от вече завършени артисти. Върхът в моята кариера тепърва предстои. Когато ме приеха в "Ла Скала" осъзнах, че достигнах един своеобразен връх, след което установих, че има да изкачвам много по-голям и много по-стръмен до момента", сподели още оперният певец.
 
 

Коментари Напиши коментар