Снимка: Вирджиния рекърдс

Тя е само на 15, но направи истински бум на музикалната сцена. Алма покори българските класации и ефира на MTV с песента си Perfect. Тя е дъщеря на шефката на "Вирджиния рекърдс" Саня Армутлиева и живее в Берлин. Очаквала ли е този бум, какво стои зад него - Алма пред Dnes.bg.

Алма, успехът ти в цифри до момента изглежда така – Perfect бе най-въртяното парче в бг ефира за 16 последователни седмици, катери Топ 20 на Shazam Русия и оглави Spotify Полша. Очакваше ли подобна реакция към дебютното ти парче?

Честно казано, Perfect се роди почти на шега в студиото на Monoir (б.а. румънски продуцент и автор на парчето). Всичко се случи супер бързо, той работи с майка ми, харесал ме от едно клипче в Instagram, покани ме в студиото си в Констанца и Perfect се появи за по-малко от 48 часа. Никой не е очаквал, че една песен, създадена като първи опит и от взаимно любопитство, ще  набере такава скорост не само у нас, но и в Европа. В началото дори майка ми не беше сигурна какво ще излезе от това приключение. След като чу какво сме записали с Monoir вече беше убедена, че в мен има потенциал.

Oт скоро песента ти е на ротация в MTV Hits. Ти не си от аналоговото поколение, за което този канал бе институция през 90-те. Осъзнаваш ли колко голяма крачка напред е това за едно 15-годишно момиче?

Трудно ми е да го осмисля, признавам си. Сякаш сънувам - чакам някой да ме ощипе и всеки момент да се събудя. Аз съм нормален тийнейджър, на който му се случват нереални неща. Чувах от тук, от там за интереса на MTV към Perfect, за поканата да участвам в един от големите фестивали в Полша, и всичко това между 20-те изпита, с които завърших учебната година в Берлин.

След успеха на Perfect притесняваш ли се за синдрома на второто парче – дали то ще оправдае очакванията на публиката?

Второто ми парче е готово и до няколко дни ще снимаме видео, което трябва да се появи в началото на юли. Създадох песента отново с Monoir. Като се смесят неговия усет към лириката в музиката и меланхолията в моя глас, се получават интересни неща. Когато съберем идеите си – също. Според мен второто парче се получи дори по-силно като енергия и послание.

Ти си доказателството, че един артист може да бъде забелязан изцяло през социалните мрежи. Мислиш ли, че този тип канали за комуникация и платформи като YouTube са на път да надскочат по влияние традиционните медии?

Повечето млади хора са вглъбени в устройствата си, ползват стрийминг услугите. Якото в случая е, че дигиталният свят прави всичко много достъпно и непретенциозно. Аз си пеех в стаята ми, свирех си нещо на китарата, без грим, снимах се под някакъв странен ъгъл за не повече от 50-100 човека публика. Качвам клипче, човек от индустрията го вижда и реагира. Моят път нямаше как да започне от сутрешни блокове и риалити шоута, най-малкото, защото живея в Берлин и никога не съм приемала музиката като средство за популярност. Въпреки това мисля, че традиционните медии са много важни за успеха на един артист. Толкова съм благодарна на всички радиостанции и музикални телевизии в България, че повярваха в мен и моята песен.

За периода февруари-юни ти се превърна в обещаващ млад артист. Майка ти е и твой продуцент. Това промени ли отношенията ви по някакъв начин?

Саня е продуцент на живота ми. Шегувам се! Това, че съм й дъщеря, въобще не ми носи точки при нея. Към мен е взискателна и строга като към всичките си артисти, защото иска да сме успешни.

Кой е най-ценният съвет, който Саня ти даде, преди да скочиш в дълбоките води на шоубизнеса?

Да не обръщам внимание на хейтърските коментари и да следвам пътя си независимо от всякакви дразнители.

За какво те критикува най-често като артист?

Казва ми, че не съм достатъчно активна в социалните мрежи. Миналата седмица, например, качих една снимка и тя заяви, че лицето ми изглеждало прекалено зряло за възрастта ми. Кара ме да спортувам повече. Критиката й е добре дошла, защото ме държи нащрек и ме прави по-добра.

Продължаваш образованието си в Англия. Какво ти предстои там? Ще се огледаш ли за нов отбор по волейбол?

Избрах Англия, защото там мога да правя A Levels – фокусираш се само върху три предмета, но влизаш в дълбочина и в трите дисциплини. Ще уча музика, философия и религия и немски език и култура. Там нямат отбор по волейбол, а имат всички възможности да сформират отбор – и място, и средства. Ще намеря начин да завихря хората и да сформирам отбор по волейбол.

Какво лято те очаква?

Две седмици ще съм в Индонезия, отивам на лагер по биология от училище. Ще изучаваме флората и фауната в дъждовните гори, ще живеем в джунглата. И после една седмица на брега на океана ще ни учат да се гмуркаме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase