Снимка: кадър Youtube

Rammstein никога не са бягали от щекотливите теми. В последните над 20 години германската банда е покривала теми като садомазохизъм, инцест, некрофилия, пиромания, канибализъм и сексуално насилие.

Най-новата тема, с която музикантите разгневиха част от обществото е засегната в промоционален клип, в който членовете на бандата са облечени с униформи от концентрационен лагер.

В краткото видео, което Рамщайн публикува в Twitter и YouTube, членовете й могат да бъдат видени с примки около врата и са облечени в раираните униформи, които жертвите на холокоста са носели в лагерите на смъртта.

Върху един от тях се вижда и жълтата Звезда на Давид, която евреите са били принудени да носят от нацистите.

Еврейски групи и политици бързо заклеймиха видеото, твърдейки, че Rammstein са "отишли твърде далеч".

"С това видео групата настъпи линията", заяви пред "Bild" Шарлоте Кноблох, оцеляла от Холокоста и бивш президент на Централния комитет на евреите в Германия.

"Инструментализацията и тривиализацията на Холокоста, както е показано в клипа, е безотговорно", добавя Конблох.

Феликс Клайн, начело на правителствения кабинет за борба с антисемитизма, заяви, че ако Холокостът е използван като тема, само за да поощри продажбите, то тогава "това е безвкусна експлоатация на артистична свобода".

Говорител на мемориала "Яд ва-Шем" в Йерусалим обясни, че от организацията са призовали артистите да се отнасят с паметта на жертвите на Холокоста с уважение.

"Яд ва-Шем" не критикува артисти, които използват сцени от Холокоста, но те не бива да обиждат или омаловажават паметта на трагедията, допълват още от организацията.

Нито Rammstein, нито звукозаписното студио са коментирали краткото видео.

Коментари Напиши коментар

92

681

преди 2 години

Според последните преброявания педи ВСВ в териториите завладяни от нацистка Германия броят на евреите е значително под 6 милиона. Освен това знаем, че милиони евреи са преживели Втората световна война. Като добавим и огромния брой хора измрели от тиф, тогава всеки който може да смята си задава един единствен въпрос... това, което ни учат по история не е ли лъжа?

91

Слънчарски

преди 2 години

Само дето точно този с еврейската звезда беше женен за еврейка 5 години. Дори името си беше сменил на Kruspe-Bernstein. Ама има някои жалки (не всички, разбира се) еврейчета, които гледат да си правят реклама като плюят по когото сварят.

90

Анонимен

преди 2 години

До А фактите? - а русняците? или те са ангели небесни?!