Снимка: Bulgaria ON AIR

Петя Кертикова ви среща с една от малкото дами композитори в Холивуд, написала музиката към редица видеоигри и филми. Пенка Кунева е в България, за да представи ново произведение за 90-годишния юбилей на Софийската филхармония.

Кунева е сред малкото жени композитори в Лос Анджелис. Оркестрирала е музиката на Ханс Цимер. Заради нея въвеждат докторската степен по  композиция в университета "Дюк". За най-големия пробив в кариерата си счита запознанството с композитора на "Трансформърс" Стив Жаблонски.

"Принцът на Персия", "Костенурките нинджа 2" и "Трансформърс" са само част от игрите и филмите, за които композира музика. През 2016 г. Кунева написва и оригиналната музика към изложбата на НАСА "Герои и легенди".

"Това беше един звезден момент в моя живот, най-голямото постижение в моята кариера, защото една българка да пише музика за изложба на НАСА, която наистина ще пребъде в следващите десетилетия... Моята музика там звучи по десет пъти всеки ден и туристите слушат", сподели Пенка Кунева за Bulgaria ON AIR.

Предателството на технологиите събира цялата лична болка на композитора. Това е и темата на новото ѝ произведение.

"Пиесата фактически е за Чернобил и за това как това е повлияло на семействата. В началото има една надежда, че тази ядрена технология ще помогне, а после виждаме негативните влияния, които нашето семейство ги изстрада. Затова избрах тази тема, защото е близка до сърцето ми", сподели Пенка Кунева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase