Снимка: Bulgaria ON AIR

Стефан Стефанов ще представи утре сборника си от разкази, които възкресяват истории от българския фолклор. Те са 7 на брой и разказват за самодиви, хайдути, достойнство и чест. Един от разказите в "Орисия" дори е екранизиран в късометражен филм.

Авторът им, който дори е сравняван с Николай Хайтов, разкри в студиото на "България сутрин", че много артисти вече се насочват към миналото, за да търсят своето вдъхновение, защото по думите му там има обиграни ситуации, образи и истории, които могат да се тълкуват и интерпретират.

"Това е богатството на нашата култура. Аз бях изключително повлиян от българската нова фолклорна вълна", подчерта той.

"Това е една от разликите, които исках да вкарам в тази книга. Тя наистина се движи по едни класически модели, но в същото време е важно да има и нови елементи в тях. Мисля, че е много хубаво самият разказ да може да продължи живота си в главата на читателя, след като вече е бил прочетен. Да могат те да го продължат в своите съзнания. Този ефект със сигурност е търсен", обясни още Стефан Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Младият автор разказа още, че създаването на една книга изисква много голямо натрупване на опит, срещи, контакти и познание, което след това да се интерпретира в това, което се създава като литература.

"Спокойно мога да кажа, че това са моите познания, моите спомени от това, което са ми казали бабите ми, от това, което съм прочел, също така и моят личен опит", добави още авторът на "Орисия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase