Снимка: Красена Ангелова

Общ преглед
И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.
 

"2 наум": Хриси и Юлиан

Макар и млади музиканти, Христина Нейкова и Юлиан Янев имат доста опит на сцената. Партнират си с имена като дует Авеню, Деси Добрева, дует Ритон, Мастило, Ирина Флорин. И ако до скоро в общото им студио много родни артисти са завършвали албумите си, то този път двамата изпълнители задвижват и личните си проекти, които създават под името "2 наум".

Началото дава първият им сингъл "Променен", а режисьор на видеото е Димитър Стафидов, които ги повежда из софийските улици, по които на финала Юлиан предлага брак на Хриси.

"Екипът, който се събра е все от млади хора, но с опит зад гърба си. Режисьорът така лично прие идеята. А фактът, че и той самият е музикант – певец и китарист, бе една от основните причини да се обърнем към него", споделя Юлиан пред Dnes.bg.

"Песента ни е много динамична и исках клипът да е направен от човек, който ще улови музиката и ритъма, така че видеото и песента да казват едно и също", допълва и Хриси.

Годежът

Именно видеото е запечатало един от най-важните моменти в съвместния живот на музикантите – реалния им годеж. Предложението идва неочаквано за Хриси, която вече се е чувствала твърде уморена на края на снимачния ден. А идеята това да се случи точно там хрумва на Юлиан спонтанно само дни преди снимките.

"И за двама ни това бе специален момент. Бях сигурен, че е перфектно и за такова предложение" - разказва музикантът.  В самия ден споделя идеята си с режисьора и оператора, които на ръба на нервна криза го питат защо ги поставя в такава спечена ситуация.

Резултатът, обаче е  изключително вдъхновяващ. Режисьорът дори иска да направи клип само от годежа, заради заснетите истински емоции на присъстващите. Все пак решават, не това да е акцента на песента и да си запазят детайлите в архива на личните спомени.

Обещават, че сватбата няма да я отлагат далеч във времето. Най-късно догодина. "Представям си да е много зелено, спокойно и да съберем най-близките хора", описва Хриси. "Може би Морската градина в Бургас", допълва я Юлиан.

Оказва се, че той е именно от този град, докато партньорката му е от Шумен. Двамата се запознават преди 10-ина години, когато тя е била студент в СУ "Климент Охридски" и й е преподавал Етиен Леви, а корепетитор е Юлиан. По това време той е бил студент в Музикалната академия и е работил отделно и в НБУ.

"Още от там сме свързани с Леви, който също участва в клипа", разказва Хриси - Помагал ни е много". За Юлиан – Етиен е бил първият му колега. Работят заедно в различни проекти и от тогава неговият опит, отношение към хората, му стават пример, който да следва.

Заедно на сцената, но и в живота

Хриси и Юлиан се запознават именно покрай музиката и тя продължава да ги следва и в личния им живот. "След нея се случиха нещата между нас като двойка. Юлиан страшно много ми е помагал. Пускал ми е музика, за която не съм предполагала че съществува." връща лентата назад певицата.

Лесно им е да обединят личния си и професионален път. "Навсякъде сме заедно, правим всичко в едно", споделя Хриси, но и разяснява, че работят, не защото са двойка, а точно защото общите им интереси и разбирания за музиката са ги събрали.

"Много хора казват, че е трудно да поддържаш лични и професионални отношения. Винаги съм се чудил какво му е трудното, но си има проблеми. - обяснява и Юлиан - Трудно е да пеем пред хора и да записваме, когато имаме личен проблем, който не сме изчистили. Обаче, от друга страна случването на този наш проект нямаше да е възможно, ако липсваше личното отношение".

И наистина и двамата имат общо виждане за това каква музика искат да правят, къде да живеят и съгласуват границата на компромисите, които са склонни да направят.

"Да си музикант е прекрасно", отбелязва Хриси. Така смята и партньорът й. - "Мисля, че сме щастливци, защото когато човек си обича професията и тя е удоволствие, той не усеща, че работи".

Двамата дишат с това, което правят. Доволни са, че след толкова време успяват да задвижат и собствените си проекти. Вече са събрали около 5-6 почти завършени песни и се надяват, че до средата на следващата година ще са готови с албум. Убедени са, че бъдещето им е тук, че е свързано с музика, а песните им, макар да съчетават елементи от американския соул и Ар енд Би , ще са изцяло на български език.

Осъзнават трудностите, покрай многото изпълнители, с които работят в студиото си.

"Гледам как всеки е с различна история и как се случват нещата. Медиите поощряват определени музиканти, но това е нормално. Не говорим за някакъв вид благотворителна дейност, а за шоубизнес"- разяснява Юлиан - Зависи кой в каква музикална компания е попаднал и тя с какви възможности е и колко влага в определен изпълнител. Хубавото е, че истински ценните изпълнители рано или късно изплуват и не могат да останат скрити".

По думите му, всеки артист прави своя избор. От една страна зависимостта носи сигурен гръб, но пък е и компромис, що се отнася до авторските индивидуални проекти.

Хриси, подобно на него пък е убедена, че не иска слава на всяка цена. Предпочита да има своята вярна аудитория, която може да се състои и от 1000 фена, но пък да ги следва на концертите им и да се кефи на проектите им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар