Снимка: Ангел Захаринов/Вирджиния Рекърдс

Миналата година ALMA взе приза "Дебют на годината", а зад гърба й вече има участие в един от най-грандиозните конкурси за пеене в Европа – Top of The Top Festival, #23 в Shazam Русия, 2 седмици под #8 в официалния еърплей чарт в Полша, 16 последователни седмици най-излъчвана песен в радио и телевизионния ефир в България, над 3,3 милона стрийма на дебютния й сингъл "Perfect". Песента й Мama Told Me прекара 3 последователни седмици като #1 в еърплей класацията за български песни у нас и цели 18 седмици в топ 10 на чарта.

Само преди дни младата изпълнителка атакува класациите с красива любовна история, озаглавена Far Faraway, което стана и повод да ви срещнем с нея.

Разкажете ни повече за работата по Far Faraway, с кого работихте по песента?

Написах я докато бях в училище в Англия. През една от ваканциите София имах няколко студийни сесии с Pavell, изсвирих му идеята си на пиано и той много я хареса. Веднага се заехме с парчето, стана много бързо, много леко, почти неусетно. После по видеото работихме с Димитрис Георгиев. И с него много бързо и безусилно стигнахме до концепцията на клипа. Чувал в музиката два свята, поиска да ги покаже и във видеото – един любовно споделен и един любовно самотен. Снимките бяха чисто удоволствие. Освен това партньор ми беше един от най-добрите ми приятели от детството – Ноа.

Повечето изпълнители изчакват премиерите на новите песни с надеждата да ги представят и пред публика. Ще има ли Far Faraway премиера различна от тази в онлайн пространството?

Аз в момента завършвам училище и така или иначе няма как да имам срещи с публика, защото освен, че всичко от месеци е затворено, програмата ми е доста сериозна и прекарвам повечето си време в Англия. А и имах късмета да се сдобия с публика не само в България, което прави дигиталната премиера най-важна, заедно с тази в ефира. Ще се готвя и за среща с публиката.

Вече над година световна тема е пандемията, а вие пеете за силната любов. Тя ли е "лекарството", което може да ни спаси?

Любовта е със сигурност лекарство срещу самотата и несигурността. Те са част от негативните ефекти на пандемията. Иначе за съжаление любовта не е универсално спасение в реалния живот, а само в поезията. Затова обичам да пиша текстове към песни.

Още с първата си песен Perfect направихте силно впечатление не само в България. Как се промени животът ви от излизането й досега?

Началото с Perfect беше неочаквано. Оттогава научих много повече неща за самия процес на творчеството, за работата в студио и за звукозаписа, за музикалния бизнес, за авторските и изпълнителските права, за създаването на музика в екип, за връзката с медиите и за много други неща. Но най-важното – музиката стана център в живота ми. Винаги ми е била важна, но сега е център, любим център.

Перфектният старт създаде и големи очаквания, а докъде се простират вашите мечти в музиката?

Не смея да имам чак толкова големи мечти. Планирам да ставам все по-добра в писането на музика и в нейното изпълнение – в студио и на сцена. Имам и привилегията зад гърба ми да стои страхотен екип и да ме подкрепя с всички сили. Ще се зарадвам на всяка стъпка напред, на всеки малък успех и на всеки отделен човек, който открие моята музика за себе си.

Спечелихте наградата "Дебют на годината" за 2020 г. от Годишните музикални награди на БГ Радио. Доколко наградите са стимул за вас и има ли конкретна статуетка, която искате да сложите у дома?

Наградите са хубаво нещо, но не са основен стимул за мен. Те ти дават усещане за оценката на другите относно това, което правиш. Благодарна съм на БГ Радио за подкрепата и на всички, които вярват в мен.

Лесно или трудно е да бъдете артист в компанията на майка си (Саня Армутлиева, "Вирджиния рекърдс")? За какво ви хвали и критикува тя?

Прекрасно е. Усещам подкрепа и разбиране и не съм принудена да захвърля всичко заради музиката. Саня е учител по трудолюбие, дисциплина, комуникация, езикова култура, музикален бизнес… Хвали ме за онова, което сътворявам, но ме преследва да съм точна, да си върша работата качествено и навреме, да съм активен участник в целия процес и да работя ефективно с екипа.

Коментари Напиши коментар

13

До зорко око

преди 2 месеца

Когато за пръв път ми хареса и впечатли нейна песен, нито я бях виждал, нито дори знаех, че е българка ! Истината е, че просто тук разни безлични плювачи като теб намирате терен за изява ! Сигурно защото в нищо друго не ви бива !

12

Бай Кольо

преди 2 месеца

Ако видя новина от рода на "ALMA, в свободното си време, обърна с правата лопата и изтърмъчи карето за чесъна" ще получа орг@-зъм.

11

зорко око

преди 2 месеца

Брей, как всички "таланти" са яко цицорести.