Общ преглед

Музикантът Райнхард Грийс се влюбил в България през 2015 г. и оттогава насам посещава страната ни през четири месеца. Противно на много българи, твърди, че още с пристигането на летището изпитва въодушевление от това, че е у нас. "Харесвам чудесните хора, гостоприемството, виното и българските градове", обяснява с нескрит възторг пианистът на "Джазбоунс".

Германската формация гостува за втори път на джаз феста в Банско, а концертът им на площада се превърна в истински купон от мелодиите на старите блусари от американския юг, замесени с нови и по-модерни стилове блус, и малко от добрия стар пънк.

В историята на Райнхард Грийс няма нищо скандално и жълто, но затова пък е зареждаща и много позитивна – като самия него. Единствено за Dnes.bg пианистът отговаря на въпросите на Даниел Димитров.


Райнхард, впечатлен съм от любовта ти към нашата страна. Как се влюби в България?

Мисля, че беше през 2012 г. Бях на Черно море, в Созопол, като турист. А преди три години дойдох за първи път на джаз феста в Банско. Тогава имах възможност да опозная по-добре хората. Впечатлен съм от гостоприемството на българите... И след това срещнах едно българско момиче, и нещата станаха съвсем сериозни. Тя също ми показва България по най-добрия начин. Нормално е туристите като мен да познават само Черноморието, но когато имаш свой вътрешен човек, откриваш непознатите красота на страната.

Звучиш много въодушевено!

Да, така е. Още с пристигането на летището, чувствам въодушевление от това, че съм в България.

Имаш ли любими места в България?

Банско, Пловдив, София, Хисаря. Покрай Пловдив заобичах българското червено вино.

Какво не харесваш тук? Има ли нещо, което според теб трябва да се промени към по-добро?

Трудно ми е да кажа. Мисля, че България е чиста държава, включително и София. 

Твоето момиче занимава ли се с музика?

Не, не се занимава с музика, но говори много добре немски.

Ти самият в Германия с какво се занимаваш?

Живея в Брюген, градче близо до Дюселдорф. Там съм преподавател в едно средно училище. Иначе участвам в различни групи в Германия и Белгия, и пътувам много с тях.

Има ли много фенове на джаза в Германия?

Нивото на джаз музиката в Германия е много високо, но ако аз искам да слушам джаз, трябва да пътувам 50 км до Дюселдорф, където има джаз клубове. Много по-достъпно е да чуеш на живо популярна и народна музика. Виждам, че същото е и в България. У нас вече почти никой не слуша традиционната германска музика.

Имаш ли лични впечатления от български музиканти?

Да! Много добри са – и тези, които свирят традиционен, и другите, които свирят модерен джаз. На джем сешъните след концертите се случват невероятни неща и там виждаш кой е наистина добър. Впечатлен съм от изпълненията на биг бенд "Благоевград". Мисля, че българите влагат много душа и сърце в музиката, и това си личи.

Би ли заживял у нас?

Да. Вече се поинтересувах и сега търся жилище тук!

автор: Даниел Димитров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар