Диванът е неразделна част от обзавеждането на всеки дом. На пръв поглед избора му не изглежда труден, но има шест златни правила, които е хубаво да знаете. Това е мебел, която не се сменя често и е важно да не направим грешка при покупката му.

1. Размер

Никога не подценявайте значението на размера на дивана. Той трябва да е съобразен с помещението, да не се нарушава обема. Трябва да сте наясно колко човека ще го използвате, това ще ви помогне да бъдете гъвкави. Важното е да е пропорционален спрямо останалите мебели в стаята, да не се създаде усещането за претрупаност. Малък диван в малко помещение не винаги е удачен вариант, ако имате още няколко малки мебели. Интересен вариант за модел с по-голяма площ се оказват ъгловите, тъй като те умело усвояват наличното пространство без да го обсебват. Може да ви се стори нелепо на пръв поглед, но когато избирате диван съобразете размера му дали въобще може да бъде вкаран в желаната стая.

2. Качество

Това трябва да е фактор номер едно при закупуване на диван. Истината е, че когато се спирате на по-бюджетни варианти, трябва да сте готови на по-честа смяна. Внимателно разгледайте моделите и връзката между цената и качеството. В "Мебели Виденов" можете да откриете десетки модели, които да задоволят всеки вкус и бюджет. Ето и няколко съвета, които да проверите преди да го закупите.

- Прокарайте ръката си по гърба на дивана. Ако се чувства куха, това е показател за ниско качество.
- Винаги питайте за товароносимостта
- Поинтересувайте се задължително за основата на дивана, тъй като това е мебел, която най-често се експлоатира
- Ако сте любители на по-меки дивани, имайте предвид, че те по-бързо губят формата си
- Показател за качество на меката мебел са шевовете - те трябва да са прави, както и да не са "гъсти".

3. Тапицерия

Видовете тапицерии, които се прилагат за направата на дивани задължително трябва да отговарят на най-висок стандарт и клас износоусойчивост. Изборът трябва да бъде свързан и с начина ви на живот. Ако имате домашни любимци, въобще не се насочвайте към диван с еко кожа. Подходящ би бил такъв с подвижно покритие - ще ви даде възможност да го почиствате по-лесно.

Качествената кожена тапицерия е най-дълготрайна, но пък и най-скъпа. Попитайте специалистите и как влияе слънчевата светлина, ако при избраното място достига такава.

4. Цвят

Диванът е важен акцент в интериора на всеки дом и трябва да се внимава с избора на цвят. Дори и най-качественият диван може да се превърне във визуално разочарование, ако цветът му е неподходящ. Това е свързано и с останалото обзавеждане. Ако имате достатъчно акценти и изберете и диванът да бъде с наситен и ярък цвят, цялостната хармония "отива на кино". Ако заложите на по-неутрален цвят пък винаги и лесно можете да придадете допълнителен акцент с възглавници.

Специалистите препоръчват да заложите на сигурното и да се спрете на по-неутрални цветове. Най-важен е обаче вашия вкус с необходимото уточнение, че диванът ще се яви и ваша "визитка", когато посрещате гости.

5. Тестване

Винаги тествайте избраният диван. Отделете няколко минути, за да усетите дали ще ви е комфортен. Седнете, легнете и изпробвайте как се разтяга, ако има такава функция.

6. Функционалности

Диваните не се ползват единствено за сядане и облягане. Възползвайте се от различни функционалности като релакс механизми, подматрачна площ, в която да съхранявате вещи или завивки. Разбира се, важна е и функцията за сън, която е почти задължителна при покупката на мека мебел.