Снимка: БГНЕС, архив

Специалистите по уши, нос и гърло наблюдават тревожно и сериозно увеличение на броя на пациентите с тежки оплаквания от носа, дължащи се на употребата на кокаин в Белгия.

Кокаинът обикновено се смърка и може, наред с други неща, да предизвика изключително сериозни проблеми в носната кухина.

"Преди двадесет години в нашата болница почти не сме виждали случаи, а сега всяка седмица имаме по няколко пациенти", разказва пред VRT Петер Хелингс, лекар по уши, нос и гърло в Университетската болница в Льовен. "Броят на пациентите с проблеми с носа, дължащи се на употребата на кокаин, се е увеличил неимоверно."

Точни данни липсват, но същите доклади идват и от болници като UZ Gent. "През последните години всяка седмица се сблъскваме с пациенти с перфорация на носната преграда", казва пред VRT професор Тибо ван Зеле от UZ Gent. "При двама от всеки трима пациенти подозираме, че това е резултат от употребата на кокаин".

Международни изследвания показват, че пет процента от употребяващите кокаин рано или късно страдат от дупки в носната преграда. "Кокаинът е наркотик, който кара кръвоносните съдове да се свиват много силно, а носната преграда е много чувствителна към намаления приток на кръв", казва професор Ван Зеле. "Ето защо структурата на носа, след като е употребила кокаин няколко пъти, може да започне да умира, причинявайки перфорации."

Оплакванията могат да варират от запушен нос и кървене от носа до много болезнени възпаления. Единственото нещо, което помага, е рехабилитацията.

"Ако пациентът спре употребата, след няколко месеца до една година можем да проверим дали можем да затворим перфорациите в носната преграда с налична тъкан от носа или с протеза", допълва професор Ван Зеле. "Но това не винаги е възможно".

Рехабилитацията обаче често е трудна и рискът от рецидив е висок. "Оплакванията стават все по-сериозни, което води до непоправими увреждания", казва професор Хелингс, цитиран от БГНЕС.

Отоларинголозите подчертават, че последиците от употребата на кокаин не бива да се подценяват. "Все още имаме силното впечатление, че групата на пациентите се увеличава от година на година и то във всички слоеве на населението“, добавят те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase