IStockphoto

Ако имате суха коса, то от това със сигурност страда и вашият скалп. Докато се грижим с лосиони и други козметични продукти за останалата част от тялото, тази сякаш по-скоро неглижираме. И това носи своите последствия.

Може да се каже, че повърхността на главата крие уникална екосистема. Тя работи неуморно за насърчаване на растежа. Но когато човек има суха коса, балансът в нея се нарушава. Скалпът регулира и производството на мазнини. Но като че ли рядко се сещаме да си направим масаж именно за него и подобряване на кръвообращението.
 
Тъй като навън температурите постепенно падат, всеки от нас залага на качественото отопление у дома. Това е предпоставка за уютни вечери на дивана, но и изсушава косата и скалпа. Разбира се, нормално е да се случва през есента, но с появата на пърхот е добре да се вземат конкретни мерки.

Суха коса и скалп – не само заради температурите
 
Освен сухият въздух в помещенията, в които прекарваме твърде много време, нарастващото замърсяване навън също е причина за влошаване състоянието на скалпа и косъма. Увеличават се и случаите на екзема и псориазис, които са твърде упорити и изискват специална козметика. Ето защо, както например отделяме внимание на кожата по тялото, така трябва да помислим и за тази по главата. Точно сега тя може да бъде раздразнена, суха, зачервена и да причини сърбеж.
 
Болка в корените и скалпа – какво я причинява?
 
4 причини за изсушаване на скалпа

Проблемен скалп – фризьорът на Марго Роби с полезни съвети

Има връзка между сухия скалп и здравето на косата
 
„С повишената осведоменост за цялостното здраве и благополучие хората вече обръщат повече внимание на скалпа си и оценяват жизненоважната му роля за здравето на косата“. Това обяснява Анабел Кингсли, трихолог.
 
Специалистът по суха коса и различни заболявания по скалпа посочва, че мръсотията, замърсяването, мъртва кожа и излишен себум лесно се натрупват по кожата на главата. Това запушва порите и същевременно е основен дразнител.

Още съвети за грижата за сухия скалп и тенденции от света на красотата ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase