IStockphoto

Много хора оправдават промени в тялото и поведението си с пълнолуние или новолуние. Влияе ли ни луната, или това са просто митове?

 
Възможността хората да бъдат засегнати от циклите на луната не е напълно безпочвена. Приливите и отливите на океана се покачват и намаляват във времето с фазите на луната и няколко морски вида - включително рифови корали, обитаващи морето червеи и някои риби - имат репродуктивни цикли, които са приблизително съобразени с лунните.
 
Все пак не са много проучванията, които свързват луната с човешкото поведение и здравословни условия. Ето какво могат да ни кажат изследователите за връзките, които наистина съществуват между хората и пълнолунието.
 
Пълнолуние и вашият сън
 
Когато луната е пълна и ярка, това може да повлияе на качеството на съня ви.
 
Може да повлияе на латентността на съня
 
В анализ от 2014 г., включващ 319 души, които са били насочени към център за сън, изследователите установиха, че пълнолунието е свързано с по-малко дълбок сън и увеличена латентност на REM (бързо движение на очите).
 
Латентността на съня е периодът между момента, в който заспите за първи път, и момента, в който навлезете в първия етап на REM съня. И така, повишената латентност означава, че отнема повече време, за да стигнете до REM сън.
 
Смята се, че дълбокият сън възниква по време на последния ви период на REM сън.
 
Пълнолуние и вашата сърдечно-съдова система
 
Когато Луната се приближи до Земята, нейното гравитационно привличане се променя - и големите водни тела на Земята реагират с по-високи приливи и отливи.
 
Учените смятат, че променящото се гравитационно привличане може също да повлияе на реакцията на течностите в тялото ви.
 
Може да повлияе на кръвното налягане
 
В проучване от 2013 г. на студенти мъже изследователите измерват ефектите от промяната на лунните цикли върху сърдечно-съдовата система на участниците. Те открили, че кръвното налягане спада с около 5 mm Hg по време на фазите на новолуние и пълнолуние.
 
В това проучване изследователите заключиха още и че хората са по-ефективни физически по време на пълнолуние и новолуние.
 
Още за влиянието на августовското пълнолуние четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 месец

Напълно вярна статия!!!С научно доказана цел и вярност!!!Как е при епилептиците???Но ние българите вече не ставаме за нищо!!!Станахме деморализирана нация!!! Освен да си ръсим глупостите навсякъде,не ставаме за нищо друго!!!Пълен срам и позор!!

4

ЛИЗА МИ ШПЕКА

преди 1 месец

ТАКА Е

3

Мона Лиза

преди 1 месец

Ей,Мон Дьо,не се бъзикай с мен.