Снимка: БГНЕС

Последното заведение на пицарията Domino's в Италия затвори врати, след като фирмата, която отвори своя бизнес в страната през 215 година, обяви фалит. Притежателят на франчайза Domino's - ePizza SpA, беше засегнат от пандемията, съобщават от Bloomberg.

Domino's се бореше да спечели клиенти в родното място на пицата, откакто стартира там през 2015 г.

EPizza SpA за първи път подаде молба за банкрут в началото на април, след като беше засегната от ограниченията, свързани с коронавируса.

"Пандемията Covid-19 и последващите и продължителни ограничения от финансова гледна точка сериозно навредиха на ePizza", съобщиха тогава от компанията. Тя също така добави, че е изправена пред нарастваща конкуренция, тъй като традиционните ресторанти започнаха да използват приложения за доставка.

Като част от процеса по несъстоятелност фирмата получи защита от своите кредитори за 90 дни. Тази защита обаче приключи миналия месец.

Италианската фирма вече беше намалила бизнеса от пика си през 2020 г.. Доставките бяха спрени в края на юли.

Към 2020 г. компанията директно управлява 23 заведения в Италия, а други шест се управляват чрез подфранчайзинг, според документите за фалита.

За сравнение, Обединеното кралство и Ирландия имат повече от 1200 заведения, което ги прави най-големият пазар на Domino's в Европа. Най-голямата верига за пица в света има повече от 18 300 заведения в над 90 международни пазара по света, повечето от които се управляват като франчайзополучатели.

Когато навлезе в Италия преди седем години, Domino's имаше за цел да се открои от традиционните производители на пица в страната с цялостна услуга за доставка до дома и отличително меню, включващо топинги в американски стил като ананас.

Въпреки това се изправи пред все по-ожесточена конкуренция по време на пандемията, тъй като местните ресторанти се регистрираха в платформи за доставка на храна като Deliveroo и Just Eat.

Новината, че Domino's напуска дома на пицата, беше приветствана от някои потребители на социалните медии.

"Винаги съм се чудел как Domino's може да оцелее в Ню Джърси, да не говорим за Италия", написа в Twitter журналистът Дейв Джеймисън.

Друг потребител на Twitter, Алиша Смит, отбеляза, че отварянето на Domino's в Италия е като да се опитвате да продавате сняг на Северния полюс.

Domino's Pizza и ePizza SpA не отговориха веднага на исканията на BBC за коментар.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 месец

Не ви искат ГМО продуктите италианците, посещавал съм Domino's и са по-зле от от веригите за бургери. Замразени, безвкусни пици, но затова тъпкани с подобрители и "добавки".

10

Не вероятно

преди 1 месец

А факт. Вече 10 часа грешката с 215 година не е корегирана.

9

До 2

преди 1 месец

Ами в България Доминос пица стартира през 2010та,бе анонимни умнико !Аман от ,,умни пъпчиви пубери"!Когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено!