Снимка: БГНЕС

В интервюто си за британския в. "Индипендънт" 35-годишният катарски лекар Нас Мохамед за пръв път публично разкрива, че е гей. Той по този начин поставя в центъра на вниманието хомофобията и сексуалната дискриминация в родината си.

В момента д-р Мохамед живее и работи в Сан Франциско, Калифорния, но споделя, че не се чувства в безопасност в родината си Катар, където хомосексуалността е незаконна.

Гейовете в страната са принудени да се крият от полицията, защото се страхуват да не бъдат заловени, тероризирани и дори арестувани, като рискуват да бъдат подложени на социален остракизъм, злоупотреби и насилие, ако сексуалността им стане известна.

"Вече загубих всичко - гражданството, семейството и финансовата си сигурност в Катар", казва д-р Мохамед. "За да променим нещата за ЛГБТ+ катарците, трябва повече хора да се разкрият."

Той трогателно описва първото си преживяване, когато посещава гей клуб и се прибира у дома само за да избухне в сълзи.

"Помислих си, че животът ми е в криза", спомня си той. "Мислех, че ще отида в ада, че животът ми е прокълнат. Това беше основното. А след това се замислих за риска някой да разбере. Искрено се страхувах, че ще бъда убит, ако някой разбере".

Въпросът е особено актуален в Катар, където съществува погрешното схващане, че гейовете действат като западни "пешки", които се опитват да подкопаят установените в страната ислямски и консервативни ценности.

Смелото решение на д-р Мохамед идва в същата седмица, в която 17-годишният футболист на Блекпул Джейк Даниелс стана първият мъж, играещ професионално, след Джъстин Фашану през 1990 г., който се разкри като гей.

Двете истории, взети заедно, подновяват проверката на решението на ФИФА да предостави на Катар шанса да бъде домакин на следващата Световна купа след шест месеца - избор, който вече предизвика силни критики в светлината на резултатите на страната по отношение на правата на човека и по-специално на отношението ѝ към работниците мигранти, 37 от които се твърди, че са загинали по време на работата по изграждането на стадионите за провеждане на турнира между 2014 и 2020 г.

Общ преглед
Но Катар е само една от 70-те държави, посочени от Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ILGA), в които еднополовите отношения все още са забранени през 2022 г.

Всяка година ILGA публикува карта, очертаваща правния статут на ЛГБТ+ гражданите по света, а най-новата карта можете да видите по-долу.

В него са изброени 11 държави, в които хомосексуализмът е незаконен и може да се наказва със смъртно наказание: Афганистан, Бруней, Иран, Мавритания, Северна Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сомалия, ОАЕ, Катар и Йемен.

Картата посочва още 27 държави, в които присъдата може да доведе до максимално наказание от 10 години или доживотен затвор, други 30 държави с максимално наказание от 8 години затвор и още две държави с фактическа криминализация.

По-голямата част от тях се намират в Африка, Близкия изток и Южна Азия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase