Снимка: Istock

Картофите са сред най-консумираните зеленчуци в нашата кухня, а и по цял свят. Те са прекрасен зеленчук, идващ в голямо разнообразие от сортове. Изключително богат източник на витамин С и сложни въглехидрати, нишесте, минерали. А вкусът на картофите е незаменим и наистина любим на милиони. Картофите са чудесен продукт и защото могат да се приготвят по много разнообразни начини. Те са подходящи както за печене, пържене, варене, така и за приготвяне на пюрета, сосове, като гарнитура, основно, като част от ястия с меса или други зеленчуци.

А най-примамливото качество на картофите е, че те са траен зеленчук, който можем да съхраняваме задълго. Недостатъкът им обаче е, че покълват, а тогава стават неподходящи за консумация, тъй като в тях се освобождават специфични вещества.

В много случаи неправилното съхранение ускорява процесите на покълване, което пречи да се насладим максимално на картофите за възможно най-дълъг период след събирането им или след купуването им.

Как правилно да съхраняваме картофите така, че да не покълват?

Един от ключовете към издръжливостта на картофите е да бъдат съхранявани на хладно, сухо и тъмно място. Много хора правят грешката да ги съхраняват в кош в кухнята, където е добре огряно от слънцето, а това ускорява процесите на покълване. В допълнение температурата е достатъчно висока, влажността благоприятна и всичко това в съвкупност кара този зеленчук да активира кълновете си.

Препоръчително е да съхранявате картофите на място, в което няма слънчева светлина, температурата не се повишава повече от 10 градуса и е достатъчно проветриво, така че да не се задържа влага. Когато картофите бъдат в досег със светлина, те освобождават токсично съединение, наречено соланин. Соланинът прави картофите горчиви и ги кара да покълват, което ги прави негодни за консумация, според realsimple.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase