Снимка: istock
Оризът е една от най-популярните храни, която присъства не само в нашата, но и в културата на много други народи на всички континенти. С ориз могат да се приготвят изключително много и различни ястия, включително десерти и печива. Но за да приготвите цялото това разнообразие е важно да познавате различните видове ориз. Всеки вид ориз има свои индивидуални характеристики и качества, което го прави подходящ за определени ястия. Ако някое ястие не ви се е получило добре, то може би е защото не сте подбрали точния вид ориз.

Кои са основните типове ориз?
 
Късозърнести видове ориз
 
Късите видове ориз имат почти кръгла форма на зрънцата. Перленобели или кафеникави на цвят. Съдържат най-много нишесте, което прави ориза лепкав по време на готвене. Кръглият късозърнест ориз абсорбира течностите при готвене изключително добре, което позволява да се приготвят ястия с много бульон или течности.
 
Късият ориз е подходящ за суши, паеля, различни оризови пудинги, десерти, оризови топки.
 
Среднозърнест ориз
 
Оризът със средна дължина на зърното съдържа по-малко нишесте от късия. Той е по-кремообразен и по-малко лепкав. Подходящ е за ризото, ястия с пържен ориз, салати с ориз, сицилиански аранчини.
 
Дългозърнест ориз
 
Видовете ориз с дълго зърно са с най-ниско съдържание на нишесте. Зърната на дългозърнестите видове ориз не залепват едно за друго, остават по-сухи и твърди. Подходящи са за пилаф, къри, различни ястия от тайландската, индийската, близкоизточната кухня.
 
Всички видове ориз вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase