Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Тя е една от най-ценните вили не само в Италия, но и в света. Но никой не иска да я купи. 

Вила Аврора беше пусната на пазара за 471 милиона евро. Тя е построена през 16-ти век в Рим, а под покрива й се намира единственият таванен стенопис, нарисуван някога от италианския майстор Караваджо. Във вторник се проведе търг за имота, но не се появи нито една оферта. Затова продажбата беше разсрочена, а исканата цена беше намалена с 20%.

Историята на Вила Аврора също е интересна. Тя се продава на фона на ожесточен спор за наследство между тримата сина на последния собственик на вилата, покойния принц Николо Бонкомпани Лудовизи, и неговата съпруга, родена в Америка, принцеса Рита Бонкомпани Лудовизи.

Вила Аврора, заобиколена от високи стени близо до Виа Венето в центъра на Рим, е всичко, което е останало от убежище, създадено от кардинал Франческо Мария дел Монте през 16 век. Стенописът Юпитер, Нептун и Плутон на Караваджо е поръчан от Дел Монте през 1597 г., за да украси тавана на неговата малка алхимия. Людовизи, благородническо семейство с тесни връзки с папството, купува имота от Дел Монте през 1621 г.

По-големият дял от търсената цена се приписва на Караваджо, въпреки че вилата съдържа и тавани, изписани от бароковия художник Гуерчино.

Всеки купувач също ще трябва да хвърли още 11 милиона евро в разходи за възстановяване. Говори се, че в миналото Бил Гейтс се е интересувал от придобиването на вилата.

"Не съм изненадан, че нямаше оферти, всъщност щях да бъда изумен, ако се беше появил купувач. Цената е твърде висока. Нека видим какво ще се случи през април, но се съмнявам, че някой ще се появи и тогава – какво би направил някой като Бил Гейтс с Вила Аврора, особено с всички допълнителни разходи?", казва Алесандро Зукари, професор по история в университета Сапиенца в Рим, който наблюдава оценката на стенописа.

Тъй като обектът е защитен от Министерството на културата, след като бъде уговорена оферта на търг, държавата ще има шанс да закупи имота на същата цена. Петиция, стартирана миналата седмица, призоваваща правителството да се намеси и да увеличи парите в брой, беше подписана от повече от 35 000 души.

Семейни войни

Както гласи легендата, хвърлянето на монета във фонтана Треви гарантира връщане в Рим. Когато, като 16-годишна американска туристка, Рита Карпентър участва в ритуала и си пожелала един ден да се омъжи за римлянин и да живее в италианската столица, тя не подозира, че почти пет десетилетия по-късно ще се върне, за да се омъжи за принц, а нейният нов дом ще бъдат вила от 16-ти век, пълна с история, включително единствената таванен стенопис, рисувана някога от Караваджо.

Но сега принцеса Рита Бонкомпани Лудовизи е изправена пред перспективата да се наложи да се изнесе от Вила Аврора, а огромните съкровища, които имотът съдържа, са изложени на риск от това да бъдат държани далеч от очите на обществеността.

Принцесата води ожесточена вражда за наследство със синовете на покойния й съпруг, принц Николо Бонкомпани Лудовизи.

"Не можахме да постигнем споразумение, така че съдията постанови, че трябва да се продаде на търг", казва 72-годишната жена. "Наистина изобщо не съм спала."

Принцесата е скептична, че петицията, пусната тази седмица, призоваваща италианското правителство да увеличи парите за закупуване на имота, ще бъде успешна. Тъй като обектът е защитен от Министерството на културата, след като бъде уговорена оферта на търг, държавата ще има шанс да закупи имота на същата цена. "Бих искала държавата да я купи, но не знам дали е възможно, тъй като не знам дали имат пари, това е проблемът. А аз не съм единственият наследник."

Лъвският дял от исканата цена се приписва на стенописа на Караваджо Юпитер, Нептун и Плутон, който художникът рисува през 1597 г. на тавана на малка стая, скрита на първия етаж на вилата.
Стенописът с ширина 2,75 метра е поръчан от първия собственик на вилата, кардинал Франческо Мария дел Монте, за да украси тавана на неговата лаборатория по алхимия.

Но Караваджо не е единственият отрязък от историята, който новият собственик на Вила Аврора ще придобие. Имотът се намира на мястото на някогашния дом на Юлий Цезар. Паметниците в предната градина включват скулптура на Микеланджело. Сградата съдържа и тавани, изрисувани от бароковия художник Гуерчино, който е поръчан от Людовизи, благородно семейство с тесни връзки с папството, което купува имота от Дел Монте през 1621 г. Вита стълба, водеща към Караваджо и трите етажа по-горе е проектиран от бароковия архитект Карло Мадерно, който проектира и фасадата на базиликата Свети Петър.

40-те стаи са пълни с реликви, включително врата, принадлежала на древен венециански военен кораб, телескоп, подарен на семейство Лудовоси от Галилео Галилей, и кожена кутия, изписана с послание от шефа на Британския Червен кръст за благодарност към семейство Людовизи за разрешаването на членовете на Червения кръст да пребивават във вилата две години след Втората световна война. Вила Аврора е домакин на всички от Чайковски и Хенри Джеймс, който е написал някои от своите класики там през 1909 г.,  до Бет Мидлър и Мадона.

"Това наистина е музей", казва принцеса Рита пред The Guardian.

Вила Аврора беше извън радара за обществеността до 2010 г., когато беше открита след проект за реставрация, вдъхновен от принцесата, след като я видя за първи път през 2003 г. - годината, в която се среща с принц Николо.

"Тя беше изоставена, през нея летяха птици, а аз казах на Николо: "Трябва да отворим вилата, тя трябва да бъде видяна от италианците и от други хора. Те трябва да видят красотата и културата на всичко тук", разказва тя.

До смъртта на принца през 2018 г., вилата е домакин на студенти по история и малки частни туристически групи. Двойката стои и зад различни благотворителни инициативи. Принцесата събра дигитален архив от 150 000 документа, които хвърлят още повече светлина върху историята на вилата.

Принцесата е имала интригуващ живот, преди да срещне Николо. Описана от Washington Post през 1978 г. като една от четирите най-динамични млади жени в града, тя е омъжена за американския конгресмен Джон Дженрет, но се развежда с него през 1981 г. след неговата присъда за подкуп по време на разследването на ФБР Abscam. Тя участва в няколко филма и минисериала, учи в Harvard Business School, написала е три книги и два пъти позира за списание Playboy.

Принцеса Рита е брокер на недвижими имоти в Ню Йорк, когато се среща с Николо. "Той беше прочел статия за мен в Crain’s Business, а след това общ приятел се свърза и каза: "Трябва да дойдете в Рим. Има един принц, който иска да построи хотел в един от имотите си извън града".

Първоначално тя била пренебрежителна към предложението, но в крайна сметка отива в Рим и моментално се влюбва в Николо. Екстрасенс преди това й казал, че ще се омъжи за европеец и ще живее в Европа. "Бях забравил за това, но то се случи. Николо беше брилянтен човек във всяко отношение и най-малко важната част за него беше да бъде принц."

В завещанието си Николо дава на жена си правото да остане в имота до края на живота си и, ако бъде продаден, приходите ще бъдат разделени между нея и синовете му. Синовете обаче оспорват правото й да остане във вилата, което веднага предизвика токсична съдебна кавга. Тя казва, че се опасява, че те също ще се опитат да й попречат да получи своя дял от приходите от продажбата.

"Те искат къщата за себе си, забравяйки колко мила съм била с тях или че баща им е казал, че съм го направила най-щастливият човек, когато сме били заедно. Не знам какво ще правя след това, но направих всичко възможно, не мога да се боря повече", признава принцесата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар