Снимка: БГНЕС

Коя е най-предпочитаната дестинация от туристите за 2022 година? Според Tripadvisor това е едно рибарско селище от 20-ти век, което се е превърна в глобална гореща точка на 21-ви век за пътуване от висок клас - Дубай.

Платформата за пътуване току-що пусна своите награди Travellers' Choice Awards за 2022 г.: Най-добрата от най-добрите дестинации.

Докато ултрамодерният Дубай заема челното място, това не е единственото участие на Близкия изток в класацията. И тазгодишният списък варира от европейски дестинации до желани тропически и пустинни бягства.

Топ 10 на най-популярните дестинации в света:
Това са най-високо оценените и най-обичаните места според Tripadvisor за 2022 г.:
1. Дубай, Обединени арабски емирства
2. Лондон, Обединеното кралство
3. Канкун, Мексико
4. Бали, Индонезия
5. Крит, Гърция
6. Рим, Италия
7. Кабо Сан Лукас, Мексико
8. Истанбул, Турция
9. Париж, Франция
10. Хургада, Египет

Защо Дубай?

"Винаги популярно място, Дубай бавно се издига в редиците на Travellers' Choice Awards на Tripadvisor през последните няколко години и сега през 2022 г. взе короната като най-популярната дестинация в света", казва Джъстин Рийд, режисьор за медии, дестинации и пътувания в Tripadvisor, в имейл до CNN. "Дубай е ултрамодерен град, който има всичко: златни плажове, ресторанти от световна класа и прекрасни хотели. Тъй като наградите Travellers' Choice се базират на отзиви от места за посещение, престой и неща за правене, за да се класира като най-доброто в света означава, че дестинацията е получила петзвездни отзиви от пътници във всичките си туристически сектори."

"Въпреки последиците от пандемията, Дубай все още привлича посетители от близо и далеч през изминалата година и се открои като тяхно любимо място за посещение през година, в която хората наистина имаха нужда от малко вълнение", допълва той.

За хората, които искат да се присъединят към тълпата в Дубай тази година, правилата за влизане могат да бъдат малко сложни и зависят от това откъде идвате.

Обединените арабски емирства, от които Дубай е част, отвориха заявления за туристически визи за ваксинирани пътници от всички страни, с изключение на дузина африкански държави.

Пътниците, пристигащи в Дубай от повечето страни, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа след пристигането им, но това е съкратено до 48 часа за пристигащи от избрани дестинации.

10-те дестинации с тенденция в света

Категорията дестинации с тенденция е за местата, които показват най-голямо увеличение на посетителите от година на година в комбинация с положителни отзиви и оценки на туристи в Tripadvisor за места за настаняване, ресторанти и неща за правене. Това са първите 10:

1. Майорка, Испания
2. Кайро, Египет
3. Родос, Гърция
4. Тулум, Мексико
5. Дубровник, Хърватия
6. Ибиса, Испания
7. Натал, Бразилия
8. Аруша, Танзания
9. Гьореме, Турция
10. Санторини, Гърция

Други категории:

Наред с по-широките си категории, Tripadvisor включва и фаворити в специални категории. Върховете в тях са:

Любителите на храната: Рим, Италия
Любители на открито: Национален парк Arenal Volcano, Коста Рика
Скиори: Цермат, Швейцария
Любителите на града: Дубай
Търсачи на слънцето: Канкун

Как се избират местата

Според Tripadvisor селекциите включват местата, които са най-популярни сред техните рецензенти.

Методологията взима предвид качеството и обема на отзивите за периода от 1 ноември 2020 г. до 31 октомври 2021 г., "за да избере дестинации, които последователно предоставят най-доброто цялостно изживяване за пътниците".

 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 месеца

Харесвам Дубай , Живея там тези дето не могат да си го позволят тролват и казват че била изкуствена държава

23

Анонимен

преди 8 месеца

Дубай можеш да отидеш веднъж да видиш, но не е за всяка година, губиш хъс. Изкуствено напомпана дестинация. Топло, влажно, нямаш туристическата свобода, всичко е някак помпозно и изкуствено, няма минало. Да, който иска да се надува в някакъв супер скъп хотел, напудрен и натруфен, тогава става.

22

Анонимен

преди 8 месеца

Санкт Петербург е номер 1, а дори не виждам да е споменат, хейтърчета