Снимка: БГНЕС

След 139 години строеж, все още не се вижда краят на изграждането на Саграда Фамилия, според архитекта, отговарящ за базиликата на Антони Гауди в Барселона.

Целта за завършване на Саграда Фамилия бе 2026 г., когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди, но затварянето, причинено от локдауна по време на пандемията, принудиха работата по катедралата да бъде спряна. Входните билети са основният източник на финансиране за строителните работи, които са в ход от 1882 г.

"Не можем да дадем никаква оценка кога ще приключи, защото не знаем как броят на посетителите ще се възстанови през следващите години", каза 62-годишният Жорди Фаули пред агенция Франс прес.

Базиликата, която се превърна в въплъщение на недовършена работа, е проектирана да има 18 кули, като най-високата е 172 метра.

Вториата по височина кула, която е 138 метра и е посветен на Дева Мария, беше официално открита преди дни с поставянето на 5,5-тонна звезда на най-високата й точка. Това е най-високата от деветте завършени кули и първата, която е открита от 1976 г. Но не всички бяха доволни. Една местна общинска група описа звездата като "естетически ужасна".

Очакваше се Фаули, седмият главен архитект на църквата след смъртта на Гауди през 1926 г., който загива след като е блъснат от трамвай в Барселона, да наблюдава дългоочакваното й завършване. Въпреки това витаят съмнения дали това ще се случи. "Бих искал да бъда тук още много години, разбира се, но това е в Божиите ръце", казва той.

Пандемията доведе до затварянето на базиликата през март миналата година за почти година. Фондацията, която я управлява, заяви, че цялата работа с изключение на кулата Дева Мария ще бъде преустановена до 2024 г., а по-голямата част от работната сила е пусната в отпуск. Длъжностните лица казаха, че пълномащабната работа не може да се възобнови, докато броят на посетителите е нисък. Докато 4,7 милиона души са посетили Саграда Фамилия през 2019 г., тази година туристите са били едва 764 000.

Сградата е изправена пред много предизвикателства в своята дълга история. По време на Гражданската война в Испания от 1936 до 1939 г. строителството спира и много от проектните планове и модели на Гауди са унищожени.

Бушуват спорове за построеното оттогава, като критиците казват, че това не е дело на Гауди. ЮНЕСКО е предоставило статут на световно наследство само на криптата на Саграда Фамилия и една от нейните фасади, като и двете са построени по време на живота на Гауди.

Местните се оплакват, че големият брой посетители разрушават района. Те също се противопоставят на плановете на фондацията да построи огромна рампа и стълбище, водещо до входа, което ще включва разрушаване на до три жилищни блока - пряко засягащо повече от 1000 семейства.

Фаули каза, че ако можеше да зададе един въпрос на Гауди: "Бих го попитал за основните му намерения и какви чувства иска да предаде чрез своята архитектура".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase