Снимка: Istock

Ако най-после сте успели да си купите мечтания нов LED, LCD или OLED телевизор, вероятно ще искате да му се радвате колкото се може по-дълго. За целта трябва да знаете как точно да почиствате екрана му, за да не го нараните, а и за да премахнете идеално наслагванията от мръсотия по него.

Със старите телевизори с кинескоп беше лесно. Те се почистваха като прозорец – стъклото отпред можеше да се забърсва с вода, оцет, с препарат за прозорци и стъкла без проблем. С новите технологии нещата стоят по-различно, защото са по-деликатни.

За да се радвате на възможно най-ярките цветове и сияйна картина, вижте как трябва да се грижите за LED и OLED телевизорите си и подобните на тях.

Повечето LED телевизори са осветени със светодиоди, които се отличават с висок контраст и по-ярки цветове. Затова трябва да сте внимателни с препаратите, които използвате. Производителите горещо препоръчват да се запознаете със спецификациите на конкретния екран и с препоръките за почистване, дадени от производителя.

Ето и няколко съвета за това как да почиствате LED екран.

1. Използвайте микрофибърна кърпа.

Съвременните екрани са много чувствителни към натиск. Затова не е добре да използвате гъби и попивателни кърпи, при които обикновено несъзнателно се използва натиск, за да се почисти съответната повърхност. В тези гъби се задържа и много влага, която при натиск може да попадне в светодиодите и да предизвика изгарянето им.

Микрофибърната кърпа за разлика от тях е направена от множество малки влакна, които поемат излишната влага и са щадящи към всякакви повърхности. Микрофибърната кърпа намалява риска от надраскване, повреждане или намокряне на LED екрана.

Избягвайте мокри кърпички, които не са предназначени за такива повърхности. Избягвайте и други материали, които могат да оставят влакна или влага по екрана.

2. Не забравяйте ъгълчетата.

В ъгълчетата на екрана се събира много прах. Използвайте микрофибърната кърпа, за да оберете и мръсотията в ъглите. Не натискайте, за да не повредите екрана. Често обръщайте кърпата, за да не разнасяте вече събрания прах.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase