Снимка: БГНЕС

Южнокорейският сериал Squid Game на Netflix, който се превърна в мегахит, започва да си проправя път през демилитаризираната зона, която разделя Южна от Северна Корея. Във вторник Radio Free Asia, независимият новинарски оператор на правителството на САЩ, публикува материал за група севернокорейски студенти, които са се сдобили с флаш устройство, съдържащо сериала от един от вездесъщите и донякъде толерирани контрабандисти на чуждестранни медии. Той се сдобил с копие от сериала в Китай.

И тъй като все по-голям брой деца използват оборудване в класните си стаи в Северна Корея, за да гледат Squid Game, като по този начин се противопоставят на агресивния нов закон за "Елиминиране на реакционната мисъл и култура", слухът в крайна сметка стигнал до тайната полиция. Последвал взрив от арести, разпити и политически чистки.

Контрабандистът, който е студент, е осъден на смърт чрез разстрел. Ученик, който си е купил копие от сериала, получил доживотна присъда, а приятелите му - пет години тежък труд. Голяма част от персонала на училището бил изключен от Корейската работническа партия, което вероятно означава да прекарат остатъка от живота си в селскостопанско робство.

Междувременно местният квартал се претърсва за скрити флаш устройства и CD-ROM.

Иронията е, че разстрелът е един от страховитите методи за убиване на героите в сериала.

Северна Корея прие закон за "елиминиране на подражателна мисъл и култура", който забранява и строго наказва всякакъв внос на медийно съдържание от Запада и Южна Корея. Максималната присъда за гледане, притежание или разпространение на такъв материал е смърт.

Но сега, когато южните братовчеди на Северна Корея се превръщат в пълноправен и равнопоставен партньор в световната популярна култура, развитие, което успехът на Squid Game затвърди, предизвикателството за КНДР е още по-голямо. Едно е да живееш в икономическа система, която просто гладува и те малтретира. Но си представете, че живеете в комунистическа мизерия и страх, докато роднините ви, които говорят вашия език и споделят вашите народни традиции и музика, стават бляскави артисти, почитани от целия свят.

 

Коментари Напиши коментар

96

Go69

преди 1 месец

На 100% вярвам на всяка новина за Северна Корея, западните *** лично ходят там да ги проверяват..

95

Д-р.Гигълс

преди 1 месец

Ами че то Северна Корея си е една игра на калмари на Ким Чен Ун с народа.И ето той го е почнал ,наказани ,уволнения, затвор и разтрел.Ми то това си е чиста игра на калмари на живо.

94

Squid Game

преди 1 месец

То пък един филм